Neki od nas dan počinju ili završavaju pisanjem dnevnika.

Reditelj Darko Nikolić uz pomoć fotografija na Instagramu svoj dnevnik praktično slaže kao puzzle. Način na koji to čini, nepretenciozno i nemegalomanski (kod njega nećete naići na sadržaj u stilu: „Sedim u sobi najluksuznijeg hotela i pijem najskuplji koktel“) učinio je njegov nalog adresom na koju možete da zavirite kad god poželite i proverite da li stvari i mesta koja možda gledate svaki dan vidite na isti način. Ili stalno prolazite pored njih, a niste ih primetili. 

Imaš li potrebu da svakoga dana dokumentuješ svet oko sebe i po kojim kriterijumima to činiš?

To što vidiš na Instagramu jeste moj foto-dnevnik. Imam potrebu da fotografišem, zabeležim nešto što sam tog momenta video i što je napravilo neku senzaciju. To može biti neko dešavanje, ljudi, arhitektura, neki raspad, tako da i količina fotografija zavisi od utisaka. Nekada ih je mnogo, nekada ih nema, ali tako je retko kad. Svaki kriterijum je neko ograničenje. Ja ih nemam.

Zanimljivo je da si, za razliku od mnogih, sa Instagram mreže umesto egzotičnih destinacija kao inspiraciju odabrao uglavnom Beograd, i to ne uvek njegovo lepše lice. Šta te više pokreće, estetika lepog ili estetika ružnog?

Živim u Beogradu, shodno tome, njega je najviše. Druge destinacije uvek su zastupljene kada ih posećujem, naročito što su nove pa je time i količina fascinacija velika. Tvojom opservacijom možemo samo da zaključimo da nedovoljno putujem. Estetiku nosiš ili ne. Uvek sam više voleo Ecovu estetiku ružnog. Lako je u lepom naći lepo.

Nisam sigurna da sam uspela da izbrojim više od pet tvojih autoportreta. Ne voliš da se fotografišeš ili svoje lice izostavljaš iz drugih razloga?

Ne volim da se fotografišem, niti da me fotografišu. To je sve. Nisam dovoljno ružan da bih se svideo sebi.

U jednom intervjuu rekao si da su sve fotografije na tvom Instagram nalogu urađene isključivo telefonom. Da li se u međuvremenu nešto promenilo, odnosno jesi li počeo da radiš i fotoaparatom i fali li ti on uopšte?

Tačno je da sam ovih 4.500 fotografija u protekle tri godine uradio telefonima – Samsung Galaxy2 i 4. Telefon mi je najoperativniji za momenat. Fotografišem i aparatom, ali to su uglavnom režirane fotografije. Radio sam neke bendove, malo čačkam po modi, treba i neke kampanje da radim. Kao reditelju, to mi je sve blisko, tako da je uživanje višestruko.

Tekst: Jasmina Lazić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija