Princeza Grace tragično je poginula 1982. godine, kada je doživela moždani udar za volanom dok se vraćala kući u Monako sa svojom ćerkom i skrenula sa puta. Iako je u prvi mah preživela automobilsku nesreću, umrla je sutradan u bolnici. Njena ćerka Stefani nije bila povređena. Ovo je več svima veoma dobro poznato, ali ovi 10 činjenca malo ko zna o lepoj princezi...

(11 manje poznatih fotografija prelepe Grace Kelly)

Princezini dnevnici

Jedna od najzanimljivijih podataka o Grace Kelly je njena udaja za princa Rainiera III od Monaka, nakon koje je postala princeza od Monaka. Njihovo upoznavanje na snimanju filma Alfreda Hitchcocka "Drž’te lopova" 1955. godine, bilo je deo reklamne kampanje za film. Navodno, princ je delimično želeo da oženi mladu holivudsku zvezdu u nadi da će privući bogate turiste u Monako. On je čak zahtevao miraz od njene porodice od dva miliona američkih dolara. Inače, Rainier je, radi nasledstva, morao da se oženi, jer ukoliko ne bi obezbedio naslednika njegova kneževina bi pripala Francuskoj.

Hičkokova muza

Iako je njena filmska karijera bila relativno kratka, igrala je u 29 filmova. Mnoge je režirao Alfred Hitchcock i najveće uspehe ostvarila je baš u njegovim filmovima. Dva čuvena njegova filma "Nazovi M radi ubistva" i "Prozor u dvorište" snimila je iste godine 1954, a sledeće godine već pomenuti "Drž’te lopova" gde joj je partner bio Cary Grant. "Visoko društvo" je bio njen poslednji film, iako ona ti nije planirala...

Poštanska marka

Grace Kelly je imala tu čast da bude prva glumica koja se našla na poštanskoj marki Sjedinjenih Američkih Država. Izašla je iz štampe 1993. godine, a na njoj je pisalo jednostavno Grace Kelly, jer zakon zabranjuje da se na njoj nađe lik nekog stranog lidera, šefa države ili despota. Zanimljivo je da je Monako iste godine odštampao marku u znak sećanja na Grace Kelly i da se odnosila na glumicu kao princezu.

(10 ključnih komada za ultimate Grace Kelly look)

Uspeh kao porodična tradicija

Cela porodica Grace Kelly je bila uspešna, iako su potekli iz siromaštva. Njen otac je bio sin irskih emigranata, ali je zaradio milione kao zidar nakon što je osvojio tri zlatne medalje na Olimpijadi u disciplini skif. Njen brat je krenuo očevim stopama, a majka, koja je bila poreklom iz Nemačke, radila je na Univerzitetu u Pensilvaniji, kao prvi trener ženskog atletskog tima. Kellyn stric, Walter C. Kelly je bio uspešan u vodvilju, a drugi George Kelly je bio neverovatno uspešan dramski pisac koji je osvojio Pulicerovu nagradu za svoj rad.

Nema više snimanja

Alfred Hitchcock je 1964. godine ponudio Kelly glavnu ulogu u filmu "Marni", ali ju je ona odbila, zbog protesta naroda Monaka koji nije želeo da njihova princeza tumači lik kleptomanke, kao ni da snima ljubavne scene sa Sean Connery.

Kelly torba

Poznato je da je Grace Kelly volela marku "Hermes", jednom je čak nosila Hermesov šal kako bi slomljenu ruku držala u odgovarajućem položaju. Njena upotreba Hermesovih tašni je zanimljiv modni podatak. Naime, dok je bila trudna, pokrivala je svoj stomak Hermesovom tašnom, uspešno skrivajući svoj stomak od fotoreportera. Kompanija je ovaj model nazvala - Kelly tašna.

(Charlotte Casiraghi: Unuka slavne Grace Kelly nasledila lepotu od bake? (Foto))

Oličenje milosti

Grace Kelly je pravo oličenje ženstvenosti, gracioznosti i blagosti. Vlada Austrije ju je čak odlikovala medaljom 1959. godine. To je bila nagrada koju je primila za pružanje pomoći izbeglicama iz Mađarske, koji su pokušavali da pobegnu od ruske invazije. Bila je dugogodišnji domaćin Bala Crvenog krsta, a dobila je i priznanje Crvenog krsta u Monaku.

Veza sa porodicom Kenney

Grace je bila veoma dobar prijatelj sa porodicom Kennedy. Pre nego što se udala za princa Rainiera III, bila je verena za Olega Cassinia, modnog dizajnera poznatog po tome što je oblačio Jacqueline Kennedy Onassis. Kada je John Kennedy jednom prilikom bio u bolnici zbog problema sa leđima, Jacqueline je pomogla Grace da se obuče kao medicinska sestra kako bi uspela da se ušunja i poseti svog prijatelja.

Pesma "Labuda"

Jedan od poslednjih filmova Grace Kelly "Labud", bio je neobično proročki. Tada je, ne sluteći da će jednog dana zaista biti princeza, igrala princezu Aleksandru. Film je prikazao ljubavnu priču između princeze Aleksandre i princa Alberta.

Zabrana filmova u Monaku

Ovo je veoma tužna činjenica iz mnogo razloga. Nakon smrti princeze Grace, princ Rainier je stavio zabranu na njene filmove. Više nisu smeli da se prikazuju u Monaku.

Smrt Grace Kelly je bila tragična, a njenoj sahrani prisustvovalo je preko četiri stotine ljudi, uključujući političke ličnosti iz celog sveta i članove kraljevskih porodica širom Evrope, kao i njene nekadašnje kolege iz Holivuda. Prenos na televiziji pratilo je oko stotinu miliona ljudi. U svom oproštajnom govoru glumac James Stewart je rekao:

"Znate, ja mnogo volim Grace Kelly. Ne zato što je bila princeza, niti zato što je bila glumica, već zato što je bila najljubaznija dama koju sam ikada upoznao. Grace je u moj život donela ono što je donela i u vaš, nežno, toplo svetlo, a svaki put kada bih je video osećao bih se kao da je neki poseban praznik. Nema sumnje da će mi nedostajati, svima će nam nedostajati. Bog te blagoslovio, princezo Grace".

izvor: Stil

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija