Osamdesetih godina prošlog veka češka manekenka Paulina Porizkova je bila među najzaposlenijim i najpoželjnijim modelima na svetu! Vretenasta manekena nije samo privlačila pažnju svojim ledeno plavim očima, već i drskim, nesalomljivim stavom koji joj je često donosio probleme.

Paulina je priznala da je bila otpuštena iz America Next Top Model usled neslaganja sa pravilima igre, da nikada nije koristila Botox ( koji bi zabranila ako je neko pita), pritom je na sva zvona svim medijima otkrila da je njena tajna lepota savršena kombinacija seksa, konzumiranja vode i kozmetike Estee Lauder (doduše u tim trenucima je bila lice kompanije pa joj nismo poverovali).

Upravo je ta kampanja bila ispraćena nizom kontroverzi usled Paulininog neukrotivog duha i brzog jezika koji ju je kasnije koštao višemilionskog ugovora...

“Želeli su damu i ja sam izgledala kao ona, ali nisam bila dama. Danas već mogu za sebe da kažem da sam LADY, ali mislim da je sada prekasno!"

Iako je ugovor sa Estee raskinula, Paulina je nastavila da radi punom parom. Tome je doprinela i njena prirodna lepota kao i vitka linija zbog koje i dan, danas u 50-oj godini ova žena izgleda čarobno.

U razgovoru za Style. com, Paulina je opet, bez dlake na jeziku pričala o lepoti, modelingu i karijeri. 

Bila si često lice mnogobrojnih beauty kampanja, ali verujemo da si kao model imala prilike da probaš bukvalno milion kozmetičkih preparata.

Sve. Bukvalno sam sev probala što mi je stiglo pod ruku. Pitajte me pre šta nisam koristila, toga ima manje i setiću se. Umela sam da dam 600 dolara za kremu od placente ali i 5 dolara za kremu protiv celulita koja se često pokazala boljom nego neka koja je koštala daleko više. Zapravo, to je na kraju bio najjači utisak. Preskupe kreme i pomade ne moraju da budu najbolje i mahom nisu."   

Bez kojih kozmetičkih preparata ne možeš da funkcionišeš? 

Stalno menjam preparate. Nikada nisam imala jedan omiljeni ruž koji sam stalno nosila, ili jednu kremu za lice. Volim da eksperimentišem. Najviše volim da odem u Sephoru i polako pipkam, mirišem isprobavam između polica. Često mre prodavci gledaju kao da imam neki problem. Kao da sam zavisna od pomada, ruževa. Volim da probam nove proizvode. Jedno vreme u svim parfimerijama i drogerijama su bile aktuelne kreme od kašmira i ulja za telo, lice. Mogli ste da mi prodate sve od toga. 

Koja je po tebi najveća beauty greška kojoj su žene koje pređu 40-u sklone? 

Previše šminke. Mislim da danas svi preteruju u količini šminke. Da, zavisi da li ste stavljale i u kojoj ste količini stavljale Botox, jer ukoliko vam je koža suva onda i možete da priuštite debeli sloj šminke, ali ukoliko ste poput mene vlasnica osetljive kože, onda je i puder često greška. Šminka mora da bude suptilna, kao da je nemate, skoro pa nevidljiva. Ne možete da koristite i rumenilo i bronzer. Mada, skoro sam kupila Sunset rumenilo koje funkcioniše kao i bronzer, sjajan je! Kupila sam 20 pakovanja istog i podelila curama.

Kad smo već spomenuli Botox, od samog starta si njegov veliki protivnik. Zašto? 

Bila sam i ostala njegov veliki protivnik pa se često osećam kao buntovnik, kao neko ko provocira jer ne želi da koristi nešto što svi koriste. Verujte mi da ne poznajem nijednu koleginicu koja je u pedesetim a da nije koristila Botox. Neke od njih stvarno izgledaju prelepo, ali veliki broj je upropastio sebe. Naravno, sve zavisi kod koga i koliko zahvata je imao. Zbog botoksa često pomislim kako sam globalni eksperiment jer jedino se moje lice pomera, ima bore kad se smejem.    

Ali vi ste prihvatili svoje godine dostojanstveno, a to se ceni...

Zato što je to sasvim prirodna i normalna pojava. Niko neće živeti večno. Koliko puta vidim žene koje nisu radile kao i ja ništa. Nikakav botoks, zatezanje i slično i uvek pomislim "prelepe ste". Volim kako se njihova koža smeje kada se i one smeju, kako im se oči cakle. Volim kako njihovo lice komunicira sa mnom za razliku od velikog broja "smrznutih" izraza. Kako možete da budete glumica, a da vam se lice ne pomera? Kako će neko videti bilo koju emociju na vašem licu ako vam je lice paralizovano? Moja mama koristi botoks već 10 godina i nisam još uvek doprela do nje! I nema veze što ne mogu da procenim na njenom licu da li je srećna ili nije. Ona ne razume moje stavove, ali ni ja njene. 

Negde smo pročitali da si rekla kako su osamdesete bile najbolje za modele?. Zašto to misliš?

Osamdesete su možda bile užasne za modu, ali su za modeling bile fantastične! Bio je to period kada je vizija lepote bila daleko šira i realnija. Uplovili smo iz sedamdesetih u osamdesete sa bandom rasnih, seksi modela poput Cheryl Tiegs, Christie Brinkley, Patti Hansen, Gia Carangi i Janice Dickinson. Modeli su tek tada dobijali status superstara, zvezda. Da, Twiggy je bila supermodel, ali taj izraz je tek kasnije devedesetih zaživeo.

A kako danas gledaš na svet modelinga?

Danas je sve drugačije. Kao da nije jedan te isti posao. Osamdesetih smo se osećali glamurozno jer nas je bilo malo ali smo konstantno radile, bile zvezde i zarađivale priličnu svotu novca. Modeli danas zarađuju sumanute cifre, ali do njih dolaze nekako sporije od nas. Danas možeš da radiš dva meseca, a posle da te nema. Toga u naše vreme nije bilo. Ako si dobar model, radićeš uvek dok god ima posla. I malo njih se zadrži. Mi smo trajale po dve decenije, a danas jedna manekenka je zvezda FW-a a sledeće godine je zaboravljena. Takođe, pre su nepoznati modeli nosili kampanje, editorijale. Danas je to prevashodno rezervisano za poznate filmske, muzičke i druge zvezde. Sve se nekako izmešalo. Plus, mi smo pre prodavale sve. Danas devojke nemaju jednake mogućnosti kao mi. Tu je i Photoshop koji osamdesetih nije postojao, odnosno postprodukcija je bila neprimetna, minimalna. Danas se skoro svaka fotka retušira, sređuje, pegla. U ono vreme retuširanje se jedino radilo za naslovnicu i beauty kampanje jer je kompanijama bilo potrebno da model ima sjajnu kožu na fotkama. Danas vam nije uopšte potreban dobar, prelep model kada možete sve u Photoshopu da namestite. Zato, hvala ti Adobe Photoshopu, ubio si prave supermodele!