Od Carinih gutih i jakih obrva, Beyonce teških uvojaka do Marilyn zavodljivih usana- to su samo neki od nezaboravnih lookova koje su obeležili godine iza nas. Ipak oni i danas inspirišu...

(Ikone stila i lepote koje su oblikovale pedesete godine!)

Greta Garbo (1920)

Sa svojim upečatljivim izgledom i snažnim izrazom, bilo je samo pitanje vremena kada će ova švedska lepotica napraviti velike promene u Holivudu. Od dužine suknje čiji rubovi postaju kraći, a struk sve tanji, ali i opušten izgled po kom je bila prepoznatljiva. U vreme kada u kozmetičkoj industriji cveta prodaja šminke koja se koristila za svakodnevnu upotrebu, Greta je znala kako da je koristi- i toga se držala.

Njena savršena baza, puder sa srebrnakstim odsjajem, odabran je kao najbolji suptilni shimmer efekat, koji je posebno izgledao dobro na kameri. Kako bi istakla njene svetlo plave oči, Garbo je pomešala tamnu senku koju je stavlja na sam pregib kapka, kako bi dobila efekat dubine pogleda, sa tamnim ajlajnerom. Ovaj look narednih decenija je inspirisao mnoge holivudske lepotice. U 1930. Revlon je predstavio inovativnu formulu laka za nokte, ali je Garbo zbacila taj trend svojim poliranim, bezbojnim i descentim manikirom.

Katharine Hepburn (1930)

U 1930, holivudske lepotice su bile poznate po moćnoj i egzotičnoj lepoti. Ipak, Kathrine je bila prva dama koja je uspela da uvede no make up look, koji se savreno slagao uz njen elegantan i minimalistički način oblačenja. Lepa glumica je bila poznata po svojoj žestokoj nezavisnosti, te se to ogledalo i u njenom načinu šminkanja.

Iako joj je koža bila uvek čista bez teške i jake šminke, Kathrine suptilno naglašava oči i nosi smele ruževe koji su savšeno isticali njena lepa usta. Ona je znala koliko je važna pravilna nega kože. Kako bi zadržala zdrav i lep ten, ona je otkrila da je često korilista piling od šećera, vode i soka od limuna. Time je  čistila lice nekoliko puta nedeljeno, a posle maske bi ga isprala hladnom vodom.

(Modne ikone za sva vremena Vol. 1)

Vivien Leigh (1940) 

Rođena u Darjeelingu, malom gradu u Indiji u 1913, a odrastala u Engleskoj od svoje šeste godine, Vivien Leigh je oduvek želela da bude glumica. To se i dogodilo. Kada je ima 26 godina, Viviend je već uspela da osvoji Oskara za najbolju glumicu za film Prohujalo sa vihorom. Zahvaljujući njenoj istančanoj lepoti i privlačnosti, Vivien je uspela da skrene pažnju na sebe. Pored toga, ona je imala jasnu sliku o tome kako bi želela da njena kosa i make up izgledaju.

Kako bi negovala kožu, Vivien je redovno posećivala kozmetičara Madame Lubatti, a posebno je volela Elizabeth Arden kozmetičke proizvode. Ona nikada nije koristila puder (zbog straha od starenja) te se služila suptilnim bojama koje je nanosila na usta i nokte. Oči je šminkala jedino uveče, kada je nanosila malo senke. Frizura joj je uvek bila besprekorna jer je Vivien ispravljala svoje guste lokne svake nedelje. Ova glumica je zbog svoje odlične glume osvajala brojne nagrade, ali njen glamur je ipak osvojio njene fanove.

Marylin Monroe (1950)

Početak 1950. signalizirao je  novu eru  stila i lepote: utilitarni stil 1940. je otišao u zaborav kada su njegovo mesto zamenili romantični komadi- džemperi i zvonaste suknje. Marlylin Monroe je upravo uvela ovaj novi trend koji je obeležio glamur decenije: svetlo plava kosa, sjajan crveni ruž i crni ajlajner su odustapali od svedenosti, te i danas inspirišu mnoge generacije. Marlyin je redovno posećivala njujorškog dermatologa Erno Laszlo koji joj je preporučio Active Phelityl Cream, koja je uticala na njen blistav sjaj kože koji smo mogli da primetimo na ekranima. Zavodljivost je učinila da Marylin postane glavna atrakcija, ostavljajući modni stil i garderobu daleko iza. Kako je rekla: "Karmin i maskara su kao garderoba. One poboljšavaju moj izgled kao da sam odabrala pravu haljinu." Zato nije čudo da danas, nakon 50 godina od njene smrti, ona je poslednje lice Max Factor kozmetičke kuće. 

Penelope Tree (1960) 

Deset godina kasnije, 1960. Manekenke Twiggy, Edie Sedgwick i Amerikanka Penelope Tree  uspele su da zamene glumice poznate kao ikone lepote. Penelope je ušla u modni svet slučajno: nju je primetila Diana Vreeland iz američkog Voga na Crno belom balu koji je organizovao Truman Capote 1966 godine. Zahvaljujući njenim malim ustima, krupnim očima, oštroj bradi i neobično dugoj kosi za to vreme, Penelope je postala upečatljiva. Odmah nakon fotografisanja koje je radio legendarni Richard Avedon, lepa Penelope je lansirana u svet mode. Richard je rekao:" Ne dirajte je, ona je ovako savršena." Kasnije, ona je počela još više da ističe krupne oči, tako što je počela da brije svoje obrve.. U to vreme, John Lennon je opisao Penelope u tri reči: "hot, hot, hot, pametna, pametna, pametna." Nakon što je doživela veliku slavu, ubrzo je nestala je kada su joj se na licu pojavio problem sa aknama, što je stavilo tačku na njenu modeling karijeru. Ali uprkos kratkom vremenu u kome je Penelope bila u samom centru pažnju, ona je ostala jedno od najlegendarnijih lica 1960-ih.

(Modne ikone za sva vremena Vol. 2)

Farrah Fawcett (1970)

Prava predstavnica standarda lepote koje su vladali 1970. je Farrah Fawcett koja je imala preplanuo, sjajan i seksi look. Glumica je jedna od najvećih ikona lepote poznata po svom besprekornom osmehu, broznanom tenom i kosi, koji su uticali da dobije ulogu Jill Munroe u TV šou Charlie’ s Angels. U toku godinu dana emitovanja emisije, fanovi oduševljeni njenom frizurom, opsedali su njenog frizera Allen Edwardsa, očajnički želeći da postignu taj izgled sjajne i blistave kose. On je zaslužan za popularizaciju frizure sa dugačkom kosom. Već 1977, kozmetički brend Faberagé lansirao je Farrah Fawcett šampon po njenom imenu. Glumica je čak predložila odličan sastojak sirće, koji kosi pruža blistavu čistoću i sjaj. S obzirom da je glavni fokus bio na kosi Farrah je koristila jednostavnu šminku-sjaj, zlatnu senku, malo maskare, i mnogo, mnogo bronzera.

Madonna (1980)

Već 1980-ih godina pojavljuje se devojka u trikou, suknji na karnere i dokolenice, Madona je postala pin up devojka koja je obeležila ovu dekadu. Njen look je bio sve jači i agresivniji: osnovu je predstavljalo teško rumenilo, senka, tamno rumenilo i precizno našminkne usne. Njena kosa je pratila ovaj stil, te je bila veoma upadljiva sa velikom količinom spreja. Razmaknuti zubi su znak po kome je Madona postala prepoznatljiva, te je njena prirodna lepota sa malim, simpatičnim manama inspirisala mnoge dame širom sveta. U ovoj dekadi, Madona je uticala na popularizaciju pudera sa praškastim sedefastim česticama ali i smelih jarko crvenih usta. Ovaj izgled pomalo podseća na Marylin način šminkanja iz 1950, ali je ipak mnogo obogaćeniji pa samim tim i moderniji. Madona je krasila naslovnu stranu Glamour 1990. godine, ali je navodno bila besna kada su joj u fazi obrade promenili izgled zuba na coveru-u.

Kate Moss (1990)

Kao potpuni zaokret u svetu mode,  moćan i agresivan stajling 1980. svojstven prethodnoj deceniji, je zamenio super chic izgled. Sada je na scenu stupila mlada, vitka devojka Kate Moss. Manekenka je otkrivena 1988. godine,kao tinejdžerka. Kate je imala svež izgled lica koji je odgovarao tadašnjim standardima u modnoj inudustriji. Godine 1990. na snimanju za magazine The Face, fotograf Corrine Day napravila je prriodan prelep set fotografija."To su jedne od mojih omiljenih fotografija", rekla je Kate.

Korin je ovim fotografijama želela da promeni način na koji ljudi gledaju na modu, ali i da promoviše nežniju i divlju lepotu, koja je trebalo da zameni krupne i rasne žene sa naglašenim oblinama. Van njenog super vitkog tela, Kate je uvela i pomalo divlji stil, koji smo imali priliku da vidimo u kampanji za Rimmel i St Tropez.

Beyonce (2000)

Pevačica i tekstopisac Beyonce Knowles je ušla na velika vrata pop industrije 1997 godine, kao frontmenka grupe Destiny Child. Okrugla figure tela, velika energija i čvrsti stav po kome je i danas prepoznatljiva doprineli su njenom uspehu zbog čega se danas smatra modernom pop ikonom. Lepa pevaćica je vrlo brzo počela da niže ogromne uspehe. Kada je započela svoju solo karijeru 2003. godine osvojila je pet Gremmy nagrada i prodala je više od 11 miliona kopija albuma Dangerously In Love.

Šminka i kosa su ključni za njen stil:  iako je poznata da veli prirodan look, Beyonce za scenske nastupe uvek bira glamurozna izdanja. Upravo to su primetile i kozmetičke kuće, uključujući L'Oreal Paris koji su je angažovali kao zaštitno lice. Pored niza uspeha, njenu karijeru su obeležile nominacija za Zlatni globus za njenu ulogu u filmu Dreamgirls 2006. godine. Pored ovog filmskog angažovanja Beyonce se obrela i ulogama u filmovima The Pink Panther iz iste godine  i Obsessed iz 2009.

(8 poznatih dama sa impresivnim stilom)

Cara Delevigne (2010) 

Kada se dvadesetdvogodišnja londonska manekenka Cara Delevigne pojavila na sceni 2010, bilo je savim jasno da će svojim smelim izgledom postati ime koje se ne zaboravlja tako lako. Ona je osvojila titulu najboljeg modela godine na British Fashion Awards, u 2012 i 2014 godini. Nosila je modele Burberry, Topshop i Dolce & Gabbana. Osim toga, Delevingne je čak dobila posebnu kolekciju Mulberry tašni koja je nazvana po njenom imenu.

Ali dosta o njenim modnim uspesima. Obratite pažnju na njene velike i guste obrve, koje su doživele povratak poslednjih nekoliko godina. Cara je rekla da je primorana da voli svoje obrve. "Ja sam ih u početku apsolutno prezirala i želela sam da ih počupam, ali moja majka je smatrala da ću žaliti zbog toga celog života. Zato ih nisam ni dirala." Njen neobičan look je u isto vreme i klasičan i moderan zahvaljujući krupnim očima koje su često zadimljene smokey eyes-om i razbaruzšenoj kosi, po kojoj je ova dama prepoznatljiva.

Tekst priredila: Kristina Milošev