Kada sam prvi put pisala Ivi Šumulikovski, ne mogu da ne priznam kako sam bila uzbuđena što ću imati priliku da razgovaram sa ovom talentovanom mladom devojkom. Na stranu to što su me njeni komadi na prvi pogled očarali, Ivina pristupačnost i ljubaznost dodatno su me šarmirale. Kako mi je sama rekla, počela je da razmišlja o samostalnom dizajniranju pošto je upisala studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku kostim, smer savremeno odevanje, u klasi profesorice Dode Komad. Po završetku studija sprovela je svoje planove u delo i kreirala brend Shi.

U okviru Belgrade Design Districta, zajedno sa prijateljicama, dizajnerkama SestreS, osmislila je prostor inspirisan zajedničkim idejama i senzibilitetom. Sledeći nedavno pokrenut projekat jeste saradnja sa grupom dizajnera iz koje je proisteklo udruženje za promociju i afirmisanje dizajna i mode u Srbiji. Možete ih naći u Gospodar Jovanovoj ulici pod nazivom Resort Design.

Dok mašta o letu, Iva radi na upotpunjavanju svoje aktuelne zimske kolekcije. Nismo mogle a da se ne dotaknemo jednog od njenih komada na koji je posebno ponosna. To je prsluk dizajniran pre dve godine za koji kaže kako još nije kreativno završen, a kreativna igra koju je započela radeći na njemu nikad ne može da joj dosadi. On je za razliku od Ive, obišao brojna mesta i zemlje, a ljudi koji su ga poneli kao i njihove pozitivne reakcije jesu ono što je podstiče u daljem radu. Kao zaključak, mlada dizajnerka nastavlja da istražuje komad koji predstavlja spoj estetskog i multifunkcionalnog, a pre svega je odraz udobnosti kojoj oduvek teži.

Inspiraciju u njoj pobuđuju snovi, Istok i priroda. Kreativni podsticaji ove mlade dizajnerke oduvek se vezuju za prizore koje sanja, iz njih je nastala i ideja njene diplomske kolekcije. Ono što ju je približili Istoku i istočnjačkoj vizuelnoj poetici jesu slike na zidovima u njenoj kući donesene iz Burme, Kine i Indije, a koje su obeležile njeno detinjstvo. Na njima su pejzaži sa najviše dve siluete u kimonima i priroda – sve svedeno, nepretenciozno, toplo... Takav Istok jeste njena neprekidna inspiracija.

Planira da istraje u sanjarenju i stvaranju kao i da svoj rad predstavi izvan okvira naše zemlje. Ne sumnjajte da ova odlučna devojka veoma dobro zna šta radi i sanja.

Tekst: Jasmina Avramov