“Walk with the dreamers, the believers, the courageous, the cheerful, the planners, the doers, the successful people with their heads in the clouds and their feet on the ground. Let their spirit ignite a fire within you to leave this world better than when you found it...” Wilferd Peterson

Biljana Vilimon predstavlja TIJANU KOJIĆ, slikarku

Tijana Kojić ima dvadeset sedam godina, a već je stekla brojna priznanja u oblasti likovne umetnosti. Najznačajnije među njima svakako je nagrada iz Fonda Vladimir Veličković, za 2012. godinu, koja se tradicionalno svakog decembra dodeljuje mladim umetnicima, u Galeriji Haos, vlasnice Borke Božović. Izložbe ove mlade umetnice pokazuju originalnost i talenat, o čemu svedoče pozitivne kritike likovnih stručnjaka. Početkom naredne godine, Tijana će izlagati u našem Kulturnom centru u Parizu, a nakon toga, prirediće izložbu u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Neosporan talenat i fizička lepota zajedno daju atraktivnu sliku ove mlade umetnice, zbog čega sam je zapazila i zbog čega joj verujem.

Kožna košulja i suknja Milica Opačić, nakit privatno vlasništvo

http://www.tijanakojic.com/

Marko Nikolić predstavlja ANĐELU ILIĆ, model

Netipična lepota karakteristična je za devojke koje rade revije i to je ono što je Anđelu izdvojilo od ostalih. Ona je jedna od retkih osoba koja svojim licem i građom zadovoljava sve kriterijume za karijeru velikog modela. Naravno, ti početni kriterijumi samo su mali deo onoga što je neophodno da neko poseduje kako bi postigao veliku karijeru u modelingu. Sreća, kao i dobar menadžment sastavni su deo uspeha u bilo kojoj branši. Anđela je prošle godine bila u Parizu gde je već veliki broj dizajnera pokazao interesovanje za nju. Kuća Céline  odlučila je da po njoj radi celu sledeću kolekciju. Početkom januara ponovo odlazi za Pariz gde će raditi za Céline, a zatim ide klasičnim putem devojaka koje rade revije i vremenom se sele u Pariz, Njujork, Milano... Kooperacija između agencija u tim velikim gradovima i njen karakter upotpuniće postojeću fizičku predispoziciju koju poseduje. Želimo joj svu sreću, a podršku od svih nas već ima.

Oversized džemper sa pojasom Milica Opačić, kožne čizme Rick Owens

Dragan Vujić Vujke predstavlja MILENU ŽIVANOVIĆ, glumicu

Kada sam je prvi put video na sceni kao Vasku u mjuziklu Zona Zamfirova, shvatio sam i zadovoljno zaključio da je srpsko glumište dobilo još jednog važnog i talentovanog člana. Njena pojava, koja nosi auru istinske dramske umetnice u širem kontekstu, tople, plave oči, potpuno tačan i logičan scenski govor tela i fonični glas, stopili su se u jednu vrlo simpatičnu i kvalitetnu impresiju. Najveće kulturno blago Srbije svakako jesu glumački asovi, a Milena je jedna od budućih korifeja umetnosti, u sazvežđu kvaliteta, postojanosti, dragosti, šarma i ljudske dobrote...

Bluza Ema Bogdanović-Klasa, suknja na preklop i pantalone Romy Schneider

Dragan Ambrozić predstavlja ANU ĆURČIN, muzičarku

S obzirom na to koliko ima samosvesnih žena oko nas, na našoj muzičkoj sceni baš i nema mnogo samosvesnih ženskih iskaza – bar ne onih koje odmah upamtite kao nezaboravne, pre svega zato što su po nečemu stvarni, što sa proživljenom uverljivošću govore o nečemu što se svima dešava, ili ne dešava – ljubavi. Ana Ćurčin, čiji se prvi album očekuje tokom 2015. godine, predstavlja model nove devojke koja se nekako snalazi u ovim prevrtljivim vremenima – osetljive i čvrste u isti mah, spremne na sve u životu i nespremne za laž u bilo kom obliku. Ima mnogo pevačica zadovoljnih svojim izgledom ispred ogledala, ali nema tako puno sjajnih autorki koje mogu da nateraju ogledalo da ih sluša. Glas iz srca Ana Ćurčin, daleko će se čuti tokom sledeće godine.

Kaput Max Mara, majica vintage, farmerke Replay, cipele privatno vlasništvo

Aleksandar Kujučev predstavlja LUNU JOVANOVIĆ, fotografkinju

Luna kao umetnik ne podilazi trendovima. Njeni radovi su lični, što postaje retkost u vremenu opterećenosti društveno-političkim trenutkom. Pored jasne poruke poseduju i izraženu estetsku komponentu koja je u isto vreme i klasična i moderna. To im daje univerzalnost i trajnost. Iako mlada, odlikuje se izuzetnom zrelošću koja nagoveštava velike stvari što tek slede.

Dvobojna bunda sa pojasom Drome

Doda Komad predstavlja GALU BOROVIĆ, modnu dizajnerku

Gala je student master studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku za kostim, atelje savremeno odevanje. Osnovne studije završila je na istom fakultetu. Dobitnik je nagrade Anđelka Slijepčević za najbolji završni rad u školskoj 2013/14. god.

Zašto Gala Borović? Naravno, u prvom redu zbog njenog izvornog talenta koji se ogleda u izvanrednom crtežu i osećanju za boju koju koristi veoma hrabro. Ona je i suptilni svedok vremena koje svojim delom komentariše, katkad ironično, često duhovito, ali uvek znalački i posvećeno…

Na kraju, ono najbitnije, upravo zato što je i najređe – Gala Borović gradi svoj put na bazi vlastite estetike, sa jasnom spoznajom da je stvaralaštvo igra koja može pomerati granice.

Mantil, suknja i pojas, sve Gala Borović

Ana Tomović predstavlja ANU KONSTANTINOVIĆ, rediteljku

Za mladu rediteljku Anu Kostantinović prvi put sam čula pročitavši jednu kritiku u novinama. Bila je to izuzetno pohvalna kritika za njen diplomski rad Staklena menažerija Tenesija Williamsa koji je sa nekoliko glumaca, meni znanih i onih sasvim mladih, radila u Domu omladine Beograd, čime je obnovljen pozorišni život na toj sceni. Kasnije sam upoznala Anu kao jednu pozitivnu, posvećenu i radoznalu osobu koja strpljivo i nenametljivo gradi svoj pozorišni put i veliko poverenje polaže u temeljan, kolektivan i istraživački rad sa glumcima, tako redak u našoj pozorišnoj kulturi. Sa grupom umetnika i glumaca osnovala je Eho animato koje je ovog leta proizvelo još jednu veoma zanimljivu predstavu: Posle igre, na osnovu mita o Orfeju i Euridici. Iznad svega, Ana je ozbiljna i vrlo topla osoba koja ne podleže pritiscima sredine i koja se hrabro odlučila za samostalnost i nezavisnost u svom pozorišnim radu.  

Blejzer sa kožnim pojasom Shi, košulja sa trakom Milica Opačić

Mia David predstavlja ANĐELU BRAŠANAC, arhitektu

Anđelu sam upoznala ove godine kada ju je Roger Bundschuh, arhitekta postavke Oktobarskog salona, doveo da mu bude asistent i „čovek na terenu“. U principu ne volim kada neko toliko mlad i bez iskustva dođe na projekat takvog intenziteta i stresa kao što je Salon jer to obično znači da moram dodatno da brinem, ali Anđela ima ime koje joj savršeno pristaje. Naprosto je divna. Vredna, neuobičajeno vredna, dobro vaspitana, nepretenciozna, radoznala, bez straha da pita, sposobna da donese odluku… Završila je fakultet u Beogradu, a master na DIA-Dessau International School of Architecture u Dessau u Nemačkoj. Trenutno je na relaciji Berlin – Beograd. Ne znam kuda će je život voditi, ali sam sigurna da će raditi vredne stvari.

Dug prsluk Sanja Stepanović-Klasa, providna haljina Jovana Marković, bluza Sestres, čarape Lindex, čizme privatno vlasništvo

Borka Pavićević predstavlja HANU SELIMOVIĆ, glumicu/društvenu aktivistkinju

Odjednom bioskopi su nestali, „propali“, kao i zemlja u kojoj smo živeli. Na ovo „propali“ uvek pogledam negde nadole, tražeći to gde su stvari „propale“. One su u stvari od nas oduzete. Pa tako i bioskopi, oni su „privatizovani“, to jest oduzeti od građana, ili prodati, ili popljačkani, bioskopi su, naime, deo pljačke. Isto kao što se i svaki autorski i proizvodni rad oduzima, uzurpira i postaje objektom trgovine. Što manje bioskopa i parkova, to više trgovinskih lanaca i molova. Glumica, istaknuta i nagrađivana, Hana Selimović, članica je Pokreta za okupaciju bioskopa.

Ona je, naime, odlučila, i to akcijom sprovodi, da bioskopi treba da se vrate svojoj nameni, a to je da se u njima prikazuju filmovi i da se iz privatizovanog prostora koji je zapravo devastacija i uništenje, vrate u javni prostor i građanima, gledaocima filmova. Hana se, naime, bori za javnost i stvaralački čin – neraskidivo povezane kategorije. Baš kao i prožimanje estetike i politike. Zato mislim da je čin okupacije bioskopa Zvezda slobodarski, umetnički i javni gest, odgovoran društveno, ono što se naziva „preuzimanjem odgovornosti“. Konačno to vidimo u stvarnosti, Hanin postupak, kao i postupak njenih kolega, ma koliko naporan, motivišući je za zajednicu. Ne mogu da kažem: „Srećno, Hana“, ali mogu da kažem: „Slobodno i hrabro, Hana.“ Tačno, mnogo važnije od preživeti jeste živeti. I stvarati. A „okupacija“ je stvaralački čin. Dakle, ni „moj“, ni „tvoj“, ni „njihov“ bioskop, već „naš“ bioskop Zvezda.

Duga haljina na preklop Diane Von Furstenberg

Sonja Kovacs predstavlja MARIJU PECIĆ, ilustratorku

Iako nam se na prvi pogled čini da domaća digitalna scena buja, zaista je malo onih koji na online nebo donose nešto novo. Viziju, koncept, pogled na svet... Ponekad nam izgleda da beskrajno „skrolujemo“ niz kopija, ali kad se neko ime vredno pažnje pojavi, to učini tako lagano i deluje kao da je tu bilo oduvek, a da mi možda nismo dovoljno dobro gledali. Takva je Marija Pecić, diplomac Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koja je svoj flert za društvenim mrežama počela ilustracijama medvedića The sad bear. Pojavila se tiho, donela promišljenu estetiku sa sobom i fin nenametljivi nastup. Od prvog Instagram lajka bilo je jasno da se radi o devojci koja sa sobom nosi joie de vivre, a to je danas, nažalost, retkost. Zato radoznalo pratimo Mariju.

Mantil Marija Stanišić, narukvice sa privescima Pandora, sat privatno vlasništvo

Priredile: Jasmina Lazić i Branislava Kostić