Mlada dizajnerka Sonja Jocić ove sezone je po izboru ELLE tima na Perwoll Fashion Weeku prikazala najupečatljiviju reviju. Sonja se predstavila zajedno sa modnim kreatorima iz Švedske, što i nije iznenađenje, budući da je diplomac The Swedish School of Textiles.

Uticaj prepoznatljivog skandinavskog minimalizma na estetiku Jocićeve je evidentan, ona je igrajući se u kontrastu između crne i bele nijanse uspela da prikaže reviju koja je balansirala između praktičnog i eksperimentalnog. Moda koja igra na granici odevnih predmeta i skulptura direktno se naslanja na inspiraciju koju je Jocićeva pronašla u ispitivanju granica između sna i jave.  

„Kolekcija za proleće-leto 2015. usko je povezana sa mojim master projektom Dream Awake, istraživala sam granicu između stanja svesti. Tema su mi Lucidni snovi, a to su oni u kojima je ljudski um svestan da sanja, uz određenu kontrolu sna“, objasnila nam je Sonja polaznu tačku.  

Ključi motiv Jocićkine kolekcije jeste model kojim je otvorila reviju, a radi se o neobičnoj kreaciji koja je zapravo sačinjena od krojnih slika deset majica i moguće ju je nositi na nekoliko različitih načina... reč je zapravo o svojevrsnom modnom kolažu.

„Kada stvaram, imam na umu smele i samouverene žene koje vole androgene forme uz, ipak, dozu ženstvenosti. Udobnost uz inovativnost svakako je nešto što dame primete kad odaberu neki komad iz moje kolekcije“, Sonja otkriva kakve žene priželjkuje u svojim kreacijama.

Doškolovanje u Švedskoj pružilo je okvir njenom stvaralaštvu i doprinelo da počne da neguje dublji pristup modi. Ideja nije samo stvoriti lep odevni predmet, neophodno je da iza njega stoji niz istraživanja.

Prvo predstavljanje na beogradskoj nedelji mode proteklo je veoma uspešno i odmah se nametnulo pitanje kojim smerom će ići dalje njen modni put.„Radim na kolekciji jesen/zima 2015. Volela bih da zadržim konstantnu vezu sa Švedskom. Trenutno delujem kao samostalni dizajner sa ciljem da razvijem sopstvenu modnu liniju za koju se nadam da će jednog dana postati brend.“

Priredila: Jelena Karakaš