Sanja Miletić: Devojka iz susedstva koja već 14 godina ima uspešnu modeling karijeru

foto: Privatna arhiva

Ukoliko želite da se bavite modelingom, onda je ovo intervju za vas. Sa Sanjom koja je uspela da ostvari internacionalnu modeling karijeru, i to u Parizu i Čileu, pričamo o svim aspektima popularne profesije....

Čini nam se da ne preterujemo kada kažemo da ne postoji devojčica koja u detinjstvu nije bar jednom poželela da postane manekenka kada poraste.

I to je sasvim razumljivo, s obzirom da iz perspektive deteta, ali i prosečne  tinejdžerke , svet manekenstva izgleda kao jedna moderna bajka u kojoj nosite modele omiljenih dizajnera, putujete svetom, upoznajete najpoznatije ljude iz sveta šou biznisa, a u pauzama posećujete najbolje restorane i klubove.

Međutim, slatki snovi se rasprše ubrzo kada shvatite da ne može baš svako da postane model i da je pomenuta profesija ipak rezervisana za devojke  koja su  imale jednu efektnu kombinaciju sreće, pravog trenutka, truda i neizbežnog X faktora koji ih je izdvojio.

U želji da vam približimo ovu profesiju, i to iz ugla devojke koja je već 14 godina u ovom poslu, radeći revije za Comme de Garson, Annu Valerie Hash, Versace, kao i editorijale za magazine Official, Gala, Marie Claire, Parati, Vogue…, pričali smo sa našom manekenkom Sanjom Miletić koja poslednjih godinu dana radi isključivo u egzotičnom Čileu.

Kada si i kako uplovila u manekenske vode i da li je to bila jednostavna odluka, odnosno da li si se uopšte dvoumila?

Još od osnovne škole sam bila kao i većina devojčica zainteresovana za manekenstvo pa sam se prijavila prvom prilikom na Elite Model Look. Nažalost, iz finansijskih razloga koji su podrazumevali jako skup book, morala sam da odustanem. Srećom nakon nekog vremena, kada sam imala 16 godina, pojavila se nova modeling agencija, sada već jedna od najpoznatijih u regiji, FOX, koja je baš u mom rodnom gradu Jagodini objavila kasting na koji sam otišla na nagovor drugarice. Tako je sve počelo.

Samo godinu dana nakon što si otkrivena, otputovala si u Pariz u kom si provela jedan prilično dug period. Da li je Pariz stvarno Meka kada je u pitanju moda i kakve utiske nosiš iz tog perioda?  

U Pariz sam prvo otputovala samo na 3 meseca, privremeno, i tek kada sam završila srednju školu i počela da studiram, definitivno sam se tamo preselila sa nepunih 23. Francuska prestonica je neverovatan grad, ali nije jedini modni grad u kom možete da započnete karijeru, iako je itekako dobar za portfolio jednog modela, zbog stvaranja imidža, imena, kontakata… Često volim da kažem da “onaj ko nije radio u Parizu, nikada se i nije bavio ozbiljno ovim poslom”.  Raditi u Parizu je krajnje uzbudljivo, ali i jako naporno. Potrebno je dosta strpljenja, profesionalizma, rada…ali takva su pravila, uzmi ili ostavi.

Bila si vrlo mlada kada si otišla u inostranstvu. Koliko ti je bilo teško tada bez porodice i koliko je bitna podrška najbližih za uspeh?

To je nešto najteže u ovom poslu na početku, toliko da sam u jednom trenutku pomislila da to nije posao za mene. Kada odete tako mladi, bez životnog iskustva, nedovoljnog znanja jezika, u jedan kompletno drugačiji svet, iz roditeljske kuće u neki pariski hotel, teško je. Treba izdržati mnoge pritiske, to je jedan od razloga zašto ne može svako da bude model. Što se tiče podrške, ona je jako bitna, jer svi imamo uspone i padove, trenutke kada sumnjamo u sebe, a koliko god da upoznate nove ljude, uvek ćete želeti da popričate o problemim, o onome što vas mori sa onima koji vas poznaju od malena. Porodica i prijatelji su vaša baza i kutak gde možete da se sakrijete od svega u bilo kom trenutku karijere…

Famozni book, odnosno portfolio modela često se spominje kao lična karta bez koje nijedan model ne može da radi. Šta čini jedan dobar book i da li je moguće bez njega pronaći posao?  

Ne, nemoguće je da pronađete posao bez book-a. Klijenti moraju da vide vaše slike da bi videli vašu mogućnost transformacije, koliko ste slobodni ispred kamera…To bi bilo isto kada biste pitali slikara da li može da naslika sliku bez boja. No way. Book ukratko predstavlja vašu karijeru, on je vaš CV i pokazuje šta ste do sada radili, dokle ste stigli. Dobar book mora da sadrži što raznovrsnije fotografije. Vaše slike iz magazina, naslovne strane, kampanje i sl. Ali da biste imali dobar book, prethodno morate da uradite brdo test fotografija,odnosno shootinga kako mi to u modeling svetu zovemo, od kojih polovinu sigurno nećete iskoristiti jer neće sve ispasti dobro. Iako test shooting organizuje agencija koja pronalazi ili predlaže fotografa koji će vas slikati, mi manekenke plaćamo snimanje…

Koji savet bi volela da ti je neko dao na početku karijere?

Da se naoružam strpljenjem. Da ne uzimam stvari previše k srcu, lično, odnosno da budem manje emotivna. Da imam više poverenja u modni svet i prosto da se informišem o modnom svetu (kako funkcioniše modni svet, šta da očekujem i sl.)

Pa kako funkcioniše modni svet? Da li je moguće da sama pronalaziš angažmane, ili ti je jednako kao book obavezna modeling agencija koja će ti pronalaziti poslove?

Da objasnim malo bolje. Svaka nova devojka koja se otkrije na nekom kastingu, aerodromu, u prolazu ima svoju matičnu agenciju (bazu) koja je šalje dalje, gradeći njenu karijeru tako što joj pronalazi razne poslove, internacionalno i regionalno. Nakon odlaska u inostranstvu svaka manekenka može da ostane u toj matičnoj agenciji ili da sporazumno raskine ugovor a potom potpiše nov za neku koja ima bazu u inostranstvu. Ja sam upravo to uradila kada sam prešla u Pariz, ostajući i dalje u dobrim odnosima sa ekipom iz Fox Beograd.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...