Nakon završenog Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Marija je pekla zanat radeći kao modni kreator za druge firme u tekstilnoj industriji, gde je bila zadužena za dizajn košulja i odeće od pamuka.

Bila je jedan od mladih dizajnera koji je svojim entuzijazmom pomogao da zaživi Coomich Design District, a danas, osam godina nakon osnivanja sopstvenog brenda, njene kreacije mogu se kupiti i u novootvorenom prodajnom prostoru grupe dizajnera Resort Design Store u Gospodar Jovanovoj ulici: „Volim konkurenciju, ona me pokreće, ali sviđa mi se i timski rad.“

Danas su njen zaštitni znak meke linije u svedenoj neutralnoj paleti sačinjenoj od crne, sive, boje peska i bele nijanse, sa po kojim printom na majicama, tek toliko da iznenadi. Ako volite dekonstruktivizam i istraživanje forme pretočene u jednostavne i ležerne komade, onda je Marija - Rajna Stanišić vaš čovek. Ljubav koju gaji prema suprotnostima možda se najbolje ogleda u nakitu koji pravi – složenim komadima od grubog metala i meke kože. Uspelo joj je da spoji naizgled nespojivo!

Iako svoj posao shvata veoma ozbiljno, moda je za nju sinonim za igru, intrigu i teatralnost. Promenljivost i dinamika su neki od glavnih razloga zbog kojih je u njoj pronašla svoj poziv. Ipak, povlači jasnu granicu između samog dizajna i stila koji smatra „umećem konzumiranja mode.“

Njenim radom, u kontinuitetu i bez izuzetka, se provlači jedna konstanta, a to su elementi muške mode. „Oduvek me je privlačila ideja o muškoj liniji”, kaže, “ona se oseća u svim mojim ženskim kolekcijama“.  U njenim nepretencioznim rukama gubi se granica između košulja i haljina, mantila i ogrtača. Rigidnosti nema ni u naznakama, a fleksibilnost i mogućnosti interpretacije su neograničeni. Sloboda izbora je na onima koji nose ove komade. 

Priredila: Manda Javorina