Zašto je Steve Jobs uvek nosio crnu rolku i Leviske?

Steve Jobs, foto: Getty images

22. 01. 2014.

Svako jutro Steve Jobs bi otvorio svoj orman i uzeo jednu sa gomile crnih identičnih rolki. Po navici, bez razmišljanja i bez potrebe da donosi odluku. Ovo je navika efekasnih lidera.

Steve Jobs je gotovo podjednako bio poznat po svojim računarima, iPod-ima koliko i po svom izgledu koji su činili crna rolka i Levis 501 farmerke. To je bila njegova uniforma. Pa u čemu je tajna crne rolke Steve Jobsa?

U radijskom intervjuu sa Ryanom Seacreastom, Ashton Kutcher je nedavno u svrhu promocije svog poslednjeg filma Jobs objasnio je zašto je Steve uvek nosio istu odeću.

Crna rolka i farmerke bile su svojevrsni zaštiti znak Stevea Jobsa. Naravno, javna i uspešna osoba kao što je bio Jobs, ima privilegiju da dopusti sebi da na čelu najvrednije svetske kompanije nosi uvek istu, ležernu, odeću.

Ipak, to je imalo i svoju funkciju. Navike uspešnih ljudi su tu da smanje kognitivno opterećenje na sporedne stvari. One daju mogućnost da se mentalni kapaciteti potroše na nešto drugo. Oni najbolji koriste ih za najvažnije ciljeve.

Poslušajte ceo intervju sa Ashtonom Kutcherom u kom govori o proslavljenom osnivaču kompanije Apple.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...