Diana, princeza od Velsa rođena 1961. godine kao Diana Frances Spencer, bila je prva supruga Charlesa, princa od Velsa, najstarijeg sina i prestolonaslednika kraljice Elizabete II.

29. jula 1981. godine Diana se udala za princa Charlesa u Katedrali Svetog Pavla u Londonu. Spektakularno venčanje prenosile su televizije širom sveta, a Charles, koji je od Diane stariji 12 godina, delovao je presrećno.

Prvu bračnu noć mladenci su proveli u dvorcu pokojnog lorda Mountbattena nakon čega su krstarili Mediteranom kraljevskim brodom Britania. Kompletno osoblje tvrdi isto — mladenci su bili opijeni od ljubavi.

Diana je rodina prvog sina 21. juna 1982. godine, a drugog po redu naslednika krune, princa Williama Arthura Philipa Louisa. Po njenoj želji porodila se u bolnici St. Mary´s, a ne, shodno tradiciji, u Bakingemskoj palati.

Ipak, kraljica je, navodno, odmah nakon Williamovog rođenja odlučila da je vreme za razvod. Mediji su u početku ćutali o Dianinim i Charlesovim bračnim problemima, a onda su na površinu isplivala i bračna neverstva, budući da je Charles bio u paralelnoj vezi sa Camilom Parker Bowles.

Diana je tada odlučila da se razvede od svog supruga, ali su ipak  pokušali da spasu brak. Jedan od pokušaja bilo je i rođenje drugog sina Harryja, koji je svetlost dana ugledao septembra 1984. godine. Međutim, od Harryjevog rođenja lejdi Di i princ Charles više nisu delili postelju, a brak su okončali 2. novembra 1996. godine.

Njena najveća podrška u tom teškom period bili su njeni sinovi. Kada su je oni upitali zašto se razvodi, Diana je odgovorila: Nas troje smo bili u braku. Baš je bila gužva.

Posle razvoda Diana je izgubila titulu, ali je zadržala svoj dupleks na severnoj strani Kensington palate u kome je prve godine braka živela sa Charlesom, a tu je ostala do svoje smrti, 1997. godine kada je izgubila život u saobraćajnoj nereći.

Princ William i njegova supruga Kate nakon venčanja odlučili su da upravo ta palata bude njihova zvanična rezidencija.  Mladi kraljevski par priprema se za rođenje njihovog prvog deteta, a njihova najveća želja je da budu savršeni roditelji svom detetu, baš kao što je i Diana bila svojim sinovima.

William i Harry su od majke nasledili šarm i lepotu, a naučili su da je pomaganje bolesnima i siromašnima najveće blago u životu.

Dok željno iščekujemo rođenje kraljevskog naslednika, prvo dete princa Williama i vojvotkinje Kate Middleton, prisećamo se života princeze Diane i osvrćemo se na njene trudnoće u kojima je, sa princom Charlesom dobila sinove Williama i Harryja.