Preminuo princ Filip

Foto: Profimedia

09. 04. 2021.

Bakingemska palata danas je saopštila da je Vojvoda od Edinburga preminuo u 99. godini života.

Princ koji je celog života držao pod ruku britansku kraljicu Elizabethu II, te čije su poreklo, prošlost i politička uverenja bila predmet različitih kontroverzi, preminuo je jutros u dvorcu Vindzor.

Poslednji put javnost ga je videla 16. marta kada je napustio bolnicu Kralj Edvarda VII u centralnom Londonu. Tada je prošlo tačno mesec dana otkako je hospitalizovan zbog jakih simptoma korona virusa koji su mu oštetili rad srca. On je u međuvremenu podvrgnut različitim procedurama, a kada je njegova zdravstvena situacija proglašena stabilnom, vraćen je na kućno lečenje.

Kraljevstvo se ovom prilikom zahvalilo svom medicinskom osoblju i svim pokušajima da sačuvaju njegov život.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Podsetimo se, princ Filip se povukao iz svoje službe tek 2017. godine, u 96. godini života, i to nakon više od 22000 samostalnih angažmana, 5000 govora i 14 knjiga koje je ostavio Velikoj Britaniji u amanet. Nije bio pristalica javnog života i medija, te je najviše vremena provodio na kraljevskom imanju u Sandringamu u Norfolku. 

Nakon što je izbila pandemija, sa Elizabethom se seli u Vindzor, okružen samo najbližima. Do samog kraja ostao je verna podrška britanskoj kraljici sa kojom je proveo 73 godine bračnog života, i što ga je učinilo kraljevskim supružnikom sa najvećim stažom u istoriji

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Više o njegovom životu saznali smo u seriji ''The Crown'' koja je bacila novo svetlo na odnose unutar kraljevske porodice.

Veliku Britaniju očekuje nekoliko dana žalosti, a iako informacija o sahrani još uvek nema, pretpostavlja se da će se zbog aktuelnih mera održati u najužem krugu porodice.


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin