Meghan Markle podelila je svet. Dok je neki žustro brane i podržavaju, drugi je nazivaju vrhunskom glumicom i manipulatorkom. S druge strane, princezi Diani verovali su svi (osim britanskih medija i ostrašćenih pristalica kraljevske porodice), obožavajući je do danas.

Iako su posve različite po poreklu, vrednostima i kulturi, činjenica da su se obe našle u kraljevskim porodicama, zaobilazeći njihove nametnute kodekse ponašanja, na isti način je predodredila njihovu sudbinu. Skoro tri decenije nisu bile dovoljne da društvo i monarhija postanu progresivniji, tolerantniji i razumniji.

Podsetimo se, 1995. godine, princeza Diana je u potresnoj ispovesti za BBC otkrila istinu o dešavanjima u svom braku i Bakingemskoj palati. Meghan Markle isto to učinila je u martu ove godine, u intervjuu sa Oprah Winfrey.

Od londonske sobe princeze Diane do bašte u Montesitu u Kaliforniji - čini se da je priča promenila vreme, mesto i aktere, ali da zvuči poprilično isto. Ipak, tu je jedna ključna razlika - Meghan nije sama, već u društvu svog supruga princa Harryja, dok je princeza Diana u trenutku davanja intervjua ne samo sama već i izdata, jer je samo nekoliko dana pre princ Charles progovorio o svojoj aferi sa Camillom.

Donosimo vam 3 glavne sličnosti u intervjuima princeze Diane i Meghan Markle.

1. Obe su bile žrtve surovog kraljevskog sistema

''Mislite da znate šta sledi'', rekla je Diana. ''Nisam u potpunosti razumela šta ova uloga donosi'', kao da se na nju nadovezala Meghan. Obe su bile žrtve ''firme'', ali i britanskih medija - Diana koja je bila na svim naslovnicama, i Meghan, o čijoj porodici i prijateljima su svi želeli da znaju sve. Dianu su klevetali da je neverna, nestabilna i promiskuitetna, dok je Meghan pretrpela rasističke komentare, ali i optužbe da maltretira osoblje kraljevske porodice.

2. Obe su bile predmet zavisti i ljubomore

Sličan scenario mogao se čuti i kada su u pitanju kraljevske turneje. Baš kao što je prikazano u seriji ''The Crown'', nakon famozne australijske turneje, princ Charles nije mogao da podnese neverovatnu popularnost princeze Diane, i to što je uvek ona u centru pažnje. To je kasnije dovelo do niza situacija u kojima je Diana bila izopštena, obezvrednjena ili potisnuta u drugi plan. Meghan Markle takođe se vrlo brzo povezala sa narodom i dokazala kraljevskoj porodici da je odlična u obavljanju svojih dužnosti. Ipak, očigledno je da je to izazivalo ljubomoru onih koji je nisu prihvatali. 

3. Obema je ugroženo mentalno zdravlje

Jedna od najdirljivijih izjava princeze Diane jeste da nije volela sebe jer nije mogla da se izbori sa pritiscima. S druge strane, Meghan je priznala da u jednom trenutku nije želela da bude živa jer nije videla rešenje, te da je imala suicidne misli. S obzirom na zajednički osećaj zarobljenosti, nerazumevanja i samoće, obe su se borile sa depresijom, a Diana i sa bulimijom. Ni jedna ni druga nije dobila zatraženu pomoć, a monarhija je ponovo dokazala koliko bola i patnje može da nanese onima koji žive unutar nje.