Počećemo s lošim vestima- nažalost, nijedna od ovih žena nije se na ovom spisku našla zahvaljujući sopstvenom radu. Sve su većinu bogatstva nasledile ili od predaka ili bivših muževa.

Dobra vest je da su svesne kako sa njihovom pozicijom dolazi i određena odgovornost, pa deo vremena i bogatstva troše na humanitarne ciljeve.

Treba naglasiti da lista u nastavku možda nije sasvim precizna jer se njihova stvarna bogatstva teško mogu proceniti, pa su svote koje vidite prikazane u rasponima.

1. MacKenzie Scott

Procenjeno bogatstvo: 63 do 67 milijardi američkih dolara

MacKenzie Scott obogatila se na najskupljoj brakorazvodnoj parnici u istoriji. Nakon što ju je najbogatiji čovek na svetu, Jeff Bezos (osnivač Amazona, čije bogatstvo inače procenjen na cifru od preko 180 milijardi dolara), prevario nakon 25 godina braka, MacKenzie je u razvodu “zaradila” deonice Amazona u vrednosti od 38,3 milijarde.

S obzirom da je zahvaljujući korona krizi vrednost deonica značajno porasla, njeno bogatstvo se sada procjenjuje na između 63 i 67 milijardi. Prošle godine pridružila se “The Giving Pledge” inicijativi Billa i Melinde Gates u kojoj se ultra bogataši obvezuju da doniraju pola svog bogatstva humanitarnim organizacijama - bilo kroz život ili oporuku.

Za sada su njen filantropski fokus bila udruženja koja podržavaju LGBTQI zajednice, rodnu ravnopravnost i borbu protiv klimatskih promena.

2. Françoise Bettencourt-Meyers

Procijenjeno bogatstvo: 65 do 65 milijardi američkih dolara

Dugogodišnja predvodnica liste najbogatijih žena, Françoise Bettencourt-Meyers, prema proceni bloombergovog indexa početkom septembra je pala na drugo mesto ovog prestižnog spiska.

Njeno porodično bogatstvo počelo je da akumulira početkom 20. veka kada je mladi hemičar Eugene Schueller, razvio formulu za bojenje kose koju je nazvao Oréale. Ostalo je istorija, L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat s velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme, a većinska vlasnica je Schuellerova unuka - Françoise Bettencourt-Meyers.

Nakon stravičnog požara u kome je stradala pariska katedrala Notre Dame za renoviranje donirala je pozamašnih 226 miliona dolara.

3. Alice Walton

Procenjeno bogatstvo: 61 do 67 milijardi američkih dolara

Nakon što je 1992. godine nasledila deonice Walmarta od svog oca Sama Waltona, koji je 30 godina ranije osnovao popularni lanac supermarketa, Alice se približila samom vrhu liste najbogatijih žena na svetu. Živi u Texasu okružena svojim konjima i vrednom kolekcijom umetnina, a veća humanitarna davanja nisu poznata javnosti.

Izvor: elle.hr