Fan profili posvećeni odevanju poznatih ličnosti poslastica su za modne sladokusce. Svakodnevna doza odevnih kombinacija street style zvezda ono je što privlači mnogobrojne pratioce da baš te stranice budu deo njihovog Instagram feeda.

Najbolji među njima sadrže detaljno razrađen pregled svega što trendeserke ponesu. 

Njihovi admini često su ažurniji od mnogobrojnih sajtova specijalizovanih za vesti o slavnima. 

Bilo da je reč o poslednjem modelu patika Gigi Hadid, ili o maski za telefon koju koristi Kendall Jenner, sve informacije pronaći ćete na nalozima koji najčešće u sebi sadrže reč garderober (closet): @KendallJennerCloset, @HadidsCloset, @BaldwinsCloset, @EmilyRatajkowskiCloset. 

I dok se broj ljudi koji je kliknuo "following" najčeće kreće oko 50.000 pratilaca, što ih postavlja u rang mikroinfluensera, @SelenasCloset nalog dostigao je značajnih 385.000 pratilaca te je njihov uticaj poput afirmisanih modnih blogera-influensera koje pratimo.

Kreatori ovih stranica najčešće nisu u modnoj industriji. Za njih je ovo hobi, ili posao kojim se bave paralelno sa svojim osnovnim zanimanjem.

Pročitajte na sledećoj stranici ko stoji iz profila @SelenasCloset, @HadidsCloset@HausofRihanna, kao i kojim putevima devojke otkrivaju brendove koje slavne dame nose:

PageBreak

Pogledajmo primer 26-ogodišnje Julisse Soleece.

Mlada devojka pokrenula je @SelenasCloset 2012, dok je studirala na univerzitetu u Njujorku. U međuvremenu je diplomirala farmaciju i upisala master studije. Julissa nam objašnjava da su njeni uzori bili @HausofRihanna, kao i @TaySwiftStyle, tada jedine dve stranice takvog profila, čiji je rad bio besprekoran.

Osnivačica pomenutog @HausofRihanna je Sheena Ward, koja noću radi kao revizor u hotelu na Barbadosu, dok dane posvećuje onome što Rihanna, inače upravo sa Barbadosa, nosi.

Iako su putevi njihovih karijera različiti, razlozi koji su ih inspirisali na ovakav potez relativno su slični: one jednostavno vole stil koji neguju slavne devojke i pitaju se kojeg su to brenda komadi koje nose. Wardova pak ističe još jedan faktor: u pitanju je poreklo koje deli sa muzičkom zvezdom Rihannom, te su išle i u istu osnovnu školu.

@HadidsCloset još jedna je od istaknutih stranica, a fokusira se na odevne kombinacije sestara Hadid.

Vodi je Nicole Medenblik, koja se s manekenkama prvi put susrela prilikom njihovog gostovanja na holandskoj televiziji zajedno sa majkom Yolandom Hadid koja ima upravo holandske korene.

Nicole se ponosi činjenicom da joj je Gigi, starija od sestara Hadid "uzvratila praćenje".

Ono što nas najviše interesuje jeste na koji način ovim devojkama polazi za rukom da pravilno identifikuju odakle potiču komadi koje nose slavne dame?

Wardova otkriva: "Proces je u najmanju ruku zahtevan, a u njemu nam pomažu alatke za modno pretraživanje poput ShopStyle-a. Pored toga, Medenblikova koristi i Reward Style: "Unesite pojam crvena torba s ručkom i skrolujte dok ne pronađete željeni predmet. Soleeceva pretragu poredi sa lovom na pehar: "Napravile smo sport od ovoga."

U prvo vreme, neke od menadžerki stranica jednostavno su znale u kojim prodavnicama određene pevačice vole da kupuju, te su internet sajtovi tih high street brendova bile mesto gde se potraga započinjala. 

Danas, Nicole Medenblik često komunicira sa Mimi Cuttrell, stilistkinjom supermodela Hadid, dok je Julissa Soleece u kontaktu sa stilistom Selene Gomez, Kate Young. Sheena Ward na vezi je sa ljudima zaslužnim za stajlinge Rihanne; Mel Ottenberg bio je toliko nadahnut njenim radom da ju je lično pozvao i ponudio da joj otkrije detalje svakog red carpet looka za koji je on odgovoran. 

Premda im ne sleduje novčana nadoknada za posao koji ove sjajne devojke obavljaju svakoga dana, određena nematerijalna priznanja ipak postoje. A ljubiteljima mode poput njih, sigurno će značiti kada ih stilista omiljene zvezde pozove i začuđeno prizna da su informacije o outfitu koje objavljuju tačnije, te da su ponekad i bolje u poznavanju garderobe koju je upravo on selektovao.

Keep going, girls!

Priredila: Natalija Knežević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/