U subotu, 82 umetnice iz sveta filma zajedno su istupile na Kanskom festivalu u znak protesta protiv nejednakosti u filmskoj industriji.

Cate Blanchett, Ava DuVernay, Kristen Stewart i Salma Hayek su i ovog puta preuzele značajnu društvenu ulogu i bile među zvezdama koje su predvodile ovaj simboličan protest na crvenom tepihu festivala. 

"Danas, 82 sestre su se okupile ispred @festivaldecannes da bi na simboličan način predstavile broj žena koje su učetvovale na takmičarskom delu festivala od njegovog osnivanja pre 71 godinu", napisano je na zvaničnom Instagram profilu organizacije Times up koja ima za cilj borbu protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena. 

"Ovde u Kanu predstavljamo broj rediteljki koje su se popele na prestižne stepenice od prvog Kanskog festivala 1946. godne. Kada se ta brojka uporedi sa cifrom muških režisera - 1688, evidetno je da postoji određen standard protiv koga se niko ne bori. Prestižnu nagradu, Zlatnu palmu od nastanka ovog festivala, osvojile su samo dve žene, ostali dobitnici su muškarci", rekla je glumica Cate Blanchett. 

Protest je protekao u saradnji sa 50/50 x 2020 grupom koja se zalaže za ravnopravnost polova u filmskoj industriji. I oni su izdali saopštenje preko Instagrama: "Žene nisu manjina u svetu, ali trenutno naše stanje govori drugačije. Kao žene suočavamo se sa jedninstvenim izazovima, ali stojimo na ovim stepenicama kao simbol naše odlučnosti da ne odustanemo i da se maksimalno posvetimo napretku."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/