Životna priča najzanimljivije žene na svetu: Prvi veliki intervju sa Amal Clooney otkrio njen odnos prema poslu, braku i odrastanju

Sama Amal ima jak porodični pedigre koji je odigrao ključnu ulogu u njenoj odluci da se bavi pravom - majka Baria Alamuddin je priznati politički novinar, dok joj je otac Ramzi Alamuddin, potpredsednik Univerzalne federacije turističkih vodiča (Universal Federation of Travel Agents Association) koja usko sarađuje sa Ujedinjenim nacijama.

Par je živeo u Parizu, da bi nakon Amalinog rođenja morao da se vrati u Bejrut.

"Trudnoća sa Amal je bila teška. Beba je imala placentu previu (odvajanje placente) i nakon rođenja morali su da je zadrže u bolnici dva meseca. Lekari su mi predlagali da abortiram, ali sam to odbila u startu. Verovala sam da će na kraju sve biti u redu, kao i što jeste bilo. Kada sam je rodila, trajalo je primirje u Libanskom građanskom ratu pa smo je nazvali Amal, što na arapskom znači 'nada'", otkrila je Baria u razgovoru za Vogue.  

Dok je Amal još bila mala, porodica se opet preselila, i to u London gde je i ostala, kupivši imanje u Buckinghamshireu. Amal je bila najmlađa u široj, ali prilično mnogobrojnoj porodici pa iako je bila mezimče, često je bila potisnuta u drugi plan.

"Nju smo štedeli uvek i nekako stavljali u drugi plan. Na primer, često smo glumili bend na porodičnim okupljanjima. Moj brat bi svirao dva instrumenta njena sestra je bila glavni vokal, ja bih uzeo gitaru a njoj smo dali ulogu da samo igra i bude tu pored," izjavio je Tarek Miknas, Amelin rođak.   

U školi Clooney je bila odlična, ali nikako zaluđena učenjem i neko ko provodi sate u biblioteci i čitaonici. 

"Da, želela sam da završim studije u roku i bez problema, ali mi je jednako bilo važno da uživam u ostalim stvarima koje mladost nosi sa sobom," otkrila nam je Amal dok se njena majka nadovezala "mi smo u porodici svi party manijaci - Amal radi mnogo, ali i zabavlja se mnogo. To je uostalom smisao života, zar ne?"

Osećaj za stil Amal je nasledila od majke koja iako je radila vrlo ozbiljan posao političkog novinara uvek volela da nosi chic modele koje je ćerka isprobavala kao i sve ostale ćerke ispred ogledala.

Nakon osnovnih studija Amal upisuje prava na St.Hugh College pri Oxfordu.

"Obožavala sam taj period jer sam provela punih šest godina u čistom devojačkom razredu. Ovde je bilo momaka!"

Posle Oxforda Amal, tada Alamuddin seli se u Njujork gde upisuje specijalističke studije tačnije program LL.M. pri Njujorškom univerzitetu, tokom kojih stažira kod Sonie Sotomayor, tada vrlo poštovane sudije Drugog vrhovnog suda. Odmah nakon završetka specijalizacije Amal počinje da radi u firmi Sulivan & Cromwell. 

"Radila sam skoro svaki radni dan do 10 uveče, te odmah odlazila da se nađem sa prijateljima na piću. Tada mi je bilo izuzetno stalo da prođem praksu i da ishod bude pozitivan za naš tim. Novac mi nije bio bitan. 2004. prijavila sam se za jednogodišnje stažiranje pri Međunarodnom sudu u Hagu, što je moja porodica smatrala suludom idejom."

Tokom boravka u Hagu, Amal je dobila priliku da radi na slučaju protiv Slobodana Miloševića, kao i stipendiju od 20.000 dolara. Dok se pripremala da se vrati u Njujork, Clooney je čula kako zvanični Liban namerava da optuži ubice libanskog premijera. Bila je tada u kasnim dvadesetim. Umesto da se vrati u Njujork, Amal je provela na relaciji Liban- Hag, da bi posle toga i povratka u Veliku jabuku radila na slučajevima koji su uključivali Yuliju Tymoshenko, Mohameda Fahmyia i Mohameda Nasheeda. 

A post shared by @mr_mrs_clooney on Apr 11, 2018 at 8:03pm PDT

Veliki deo Amalinog posla tiče se zaštite ženskih prava.

2015. godine, Amal je bila advokat Khadije Ismayilove, istraživačke novinarke iz Azerbejdžana koja je objavljivala dokaze o korupciji i to u samom vrhu. Ismayilova je bila osuđena na zatvorsku kaznu koju je Amal uspela da odbaci dokazavši da je njenoj klijentkinji sve napakovano. 

"Vlade mogu vrlo lako da oduzmu nečiji život na ulici, ali ono što ne mogu je da manipulišu sudskim procesima i tako lako ih bace u zatvor. Zato moramo da se borimo za pravni sistem bez korupcije, bez pristrastnosti."

Negde u to vreme, Amal je upoznala Georgea. Susret se desio u njegovoj kući na jezeru Komo, i to u trenutku kada su kod njega odsedali glumčevi roditelji.

"Naravno da je bila prelepa, ali tada sam prvo pomislio koliko je fascinantna i briljantna, i koliko joj je život bio uzbudljiv a opet društveno koristan. Odmah sam se zaljubio", otkrio je glumac.  

U početku su bili samo prijatelji, dopisujući se intenzivno kada je Amal priznala rođaku da joj se George stvarno sviđa.

Nakon večere u Londonu, gde su ih paparaci uhvatili par je počeo da se krišom viđa.

"Priželjkivala sam ljubav koja će mi doći spontano i prirodno, bez previše sumnji i problema. Mislim da je ljubav nešto najlepše što može da vam se desi, ali i nešto što je jače od vas, za šta nemate kočnice. Ja sam tada imala 35 kada sam ga upoznala i osećala sam da je to ono pravo. Nisam razmišljala o porodici, samo o tome koliko sam srećna jer mi se to desilo."  

George koji je u tom trenutku imao pedeset i bio okoreli neženja Holivuda, nadovezao se: Svi vi znate kakav je moj privatni život bio rolerkoster i koliko sam bio odlučan da opet ne stajem na ludi kamen. (Glumac je bio oženjen sa glumicom Talijom Balsam nekoliko godina u svojim kasnim dvadesetim.) Ali čim sam krenuo da se zabavljam sa Amal znao sam da ova veza nije kao ostale. Kada smo bili na safariju u Africi, bio je jedan momenat kada sam video Amal na žurafi obasjanu suncem kako mi se osmehuje u kameru i tada sam drugu pored sebe rekao 'Znaš šta, mislim da bih trebao da pitam Amal da se uda za mene.'" 

Prijatelji, kolege i porodica smatraju da brak nije promenio lepu crnku: uspela je da pronađe savršen balans između impresivnog i intenzivnog posla i porodice, muža i zabave. Uostalom, Amal je bila već tada zrela i ostvarena žena koja je tačno znala šta želi, te za nju status slavnog ništa nije značio.

Ipak, neke stvari jesu se promenile. Amal su počeli novinari da opsedaju i dan, danas gde god da krene, za njom ide i horda paparaco fotografa koji dokumentuju njene poslovne sastanke, druženje sa prijateljima i intimne večere sa Georgeom.

"Definitivno veći deo stvari radimo kući, jer i šetnja kroz park nama nije jedna obična porodična šetnja. Privatnost nam je prilično uskraćena sa hordom novinara i fotografa koji nas prate.

U Soningu na Temzi, gde par ima kuću i Amal i George imaju svoje zasebne radne prostorije, kao i ogroman vrt u kome mogu da uživaju sa dečicom i prijateljima. Savršen balans između posla i porodice, Amal ne bi postigla bez pomoći dadilje i nekoliko ljudi koji čine osoblje od poverenja.

"Oko šest i sedam, blizanci su u krevetu, tako da pre osam ništa ne dogovaramo. Ako smo sami, onda najviše volimo da se odvojimo u baštu i tu uz laganu špageti večeru uživamo u tišini."

Može li ova žena da bude divnija?   

Priredila: Ana Dodig

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...