Prošle nedelje, tik pred Dan žena, Mattel je objavio da će u sklopu svoje kolekcije "Inspiring Women" jedna od barbika biti s likom meksičke slikarke Fride Kahlo.

Još od tada, dotična Barbie lutka je na udaru mnogih koji smatraju da nije verodostojno preneta: njeno telo je znatno vitkije i mršavije, obrve su prilično stilizovane i svetlije od onih koje je nosila ekscentrična umetnica, a spoj obrva na sredini, ni ne postoji.

Ukratko: izgleda kao aristokratkinja iz Meksiko Sitija, koja vodi lagodan i vrlo raskošan život, i koja liči na nekoliko sličnih dama.

U međuvremenu oglasili su se i Fridini potomci koji smatraju da su bar zaslužili da ih neko pita za dozvolu da lik njihove slavne i autentične pretkinje iskoriste za lik čuvene lutke, ili bar da je verodostojno prenesu jer lutka predstavlja antitezu svemu onom što je Frida smatrala da je lepota i da treba da bude beauty ideal.

Ovim kritikama snažno se pridružila slavna američka glumica meksičkog porekla, Salma Hayek koja je 2002. godine otelotvorila neobičnu Fridu u istoimenom biografskom filmu, i za tu istu ulogu doživela niz nagrada i pohvala, pa i nominaciju za Oskar koji joj je po mnogima tada neopravdano izmakao.  

"#FridaKahlo nikada nije želela da izgleda kao neko drugi. Ceo svoj život provela je slaveći jedinstvenost, autentičnost, tu prirodnost koja nam je data. Kako ste mogli njen lik da pretvorite u Barbie, nikada neću shvatiti...", napisala je Salma na svom Instagram profilu. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/