Domaćin večeri bio je ameriki komičar Seth Meyers, a pored nesvakidašnjeg crvenog tepiha, veliki deo medijske pažnje pripao je moćnim, ohrabrujućim govorima Oprah Winfrey (nagrada za životno delo Cecil B. DeMille), Nicole Kidman (Najbolja glumica u TV seriji) i Laure Dern ( Najbolja sporedna glumica), koje su trenutak preuzimanja sopstvenih nagrada iskoristile da se obrate ne samo auditorijumu ispred bine već i ispred televizora.

Nagrade su ostale u senci crnih kreacija koje su poslale snažnu poruku solidarnosti među ženama.

Ipak, to ne znači da nećemo spomenuti dobitnike u najjačim kategorijama.

Za Najbolji film u kategoriji drama nagrađen je Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Frances McDormand, glavna junakinja filma krunisana je u Najbolju glumicu u kategoriji drama. Najbolji glumac u kategoriji drama je Gary Oldman koji je nagrađen za ulogu Winstona Churchilla u filmu Darkest Hour. Najbolji film u kategoriji komedija ili mjuzikl je Lady Bird. Saoirse Ronan, glavna zvezda filma dobila je nagradu za Najbolju glumicu u toj istoj kategoriji. Za najbolje režisera izabran je Guillermo del Toro za film The Shape of Water.

Momenat kada su prezenteri nagrade za najboljeg režisrera - Natalie Portman i Ron Howard izašli na binu, postao je najbolji meme sa dodele. Naime, nakon što se Ron obratio svima, prelepa Natalie je izjavila: A, sada da pogledamo samo muške režisere (And, here are all-male nominees). 

Uprkos uverenju da nas očekuje jedan dosadan crveni tepih, pokazale koliko crna može da bude chic za ovako prestižne dodele. Dame su izgledale veličanstveno pojavivši se mahom u modelima Guccia, koji je bio opcija Salma Hayek, Dakote Johnson, Margot Robbie i još nekolicine.

Nikada kao na 75. dodeli crveni tepih nije bio toliko bitan, toliko pun poruka koje su sve dame poželele da pošalju u znak solidarnosti svim žrtvama seksualnog uznemiravanja.

Iako smo sigurni da svaka od vas ima favorita sa tepiha (naša je Dakota Johnson u Gucci modelu), sinoć je moda takođe bila u drugom planu. Uopšte nije bilo bitno ko se bolje obukao, već je fokus bio u jedinstvu. U tome da najjača ženska imena industrije budu složne i ujedinjene u ovom "crnom" protestu prema svim oblicima maltretiranja, uznemiravanja i to ne samo u Holivudu, već i van njega.

Ideja za crnim je proizašla iz inicijative Time's Up, koju su pokrenule eminentne glumice, njih čak 300 u želji da se stane na put svim predatorima poput Harvey Weinsteina.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/

Sinoćna dodela prestižnih filmskih nagrada protekla je definitivno u znaku dama koje su skoro pa sve (samo tri dame su izabrale boju) do jedne došle u crnim kreacijama, u znak protesta protiv rasnih nejednakosti i seksizma.