Ko je sve znao, a ćutao

I dok zvanični Holivud još uvek ćuti zaprepašćten potencijalnim skandalom, mediji špekuliraju kako je određeni broj muških filmskih zvezda bio upućen u ponašanje Harveyja Weinsteina, ali da su pokušavali da to zataškaju.

Rose McGowan je tako optužila Bena Afflecka između ostalog da je i te kako bio upućen u Weinsteinovu prirodu.

Sam Affleck nakon nedeljnog članka u New York Timesu napisao je sledeće na svom Facebooku: Žalosti me ali i čini besnim saznaja da je čovek sa kojim sam sarađivao vrlo blisko, neko ko je seksualno zlostavljao i napadao žene unazad nekoliko decenija. To je nedopustivo.  

Rekacija glumice je bila oštra: Laž! Kada sam mu se požalila da je Harvey pokušao da me siluje, rekao mi je kako mu je nekoliko puta napomenuo kako mora da prestane sa tim! Kako može sada da kaže da nije znao za sve, jer ako nekome kažete "prestani sa tim", morate da znate šta je to sa čim on mora da prestane. Morao je da zna.

Odrastanje i prvi uspesi

Weinstein je odrastao u Kvinsu, uvek su ga smatrali pomalo sirovim dečkom s ulice, autsajderom koji je kritičare osvojio svojom upornošću i hrabrošću. Njegov Miramax pretvarao je male, kvalitetne filmove u velike hitove. Jedna zanimljiva anketa iz 2015. godine otkrila je kako se u 1400 analizovanih govora na Oskarima više puta zahvaljivalo njemu nego Bogu.

Ipak, iako su se svi pored njega slikali s osmehom, većina holivudskih zvezda nikada nije volela Harveyja kojem njegov karakter nikad nije išao u prilog. Nezgrapan, pomalo neugledan, s čestim izlivima besa i bez dlake na jeziku, u skupocenim restoranima i na gala večerama delovao je kao slon u staklenoj kutiji.

Zbog toga je, piše Los Angeles Times, Weinstein sada svestan da će ga malo ko podržati nakon optužbi za seksualno uznemiravanje. Privatni pad prati i poslovni, jer Weinsteinima teritoriju kradu nove kompanije - Amazon Studios, Netflix i Fox Searchlight.

"Jedino je čudno koliko se dugo uopšte uspeo održati," rekao je novinarima jedan od šefova u Miramaxu. Tip poput njega nije imao šanse - previše je uživao u jelu, cigarama i ženama, ucenamaa i svađama da bi ga se moglo tolerisati.

Istraga protiv Weinsteina zasad nije pokrenuta, a njegovi advokati, iako priznaju da je mogao biti pažljiviji, mnoge od optužbi još uvek poriču. Kažu da ne vide problem s Ashley Judd jer se kasnije uredno pojavila u dva njegova filma.

Isto vredi za Rose McGowan, koja je navodno primila sto hiljada dolara nakon “slučaja” u hotelskoj sobi na festivalu Sundance, ali ne kao dokaz krivice, već je Weinstein samo želeo izbeći medijsku pažnju. McGowan je nakon toga uredno odglumila rolu u “Screamu”.

U međuvremenu izašao je još jedan tekst o Weinsteinu. U pitanju je članak lista The New Yorker, čiji novinar Ronan Farrow je intervjuisao nekoliko žena čija imena su spomenuta u prvom članku.

Među njima su i Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow ali i italijanska glumica Asia Argento koje je optužila slavnog producenta da ju je 1997. godine seksualno iskoristio nakon što joj je na jutarnjem sastanku zatražio masažu, posle koje se oralno zadovoljio, šireći joj butine. Nakon toga, Asia se još nekoliko puta susrela sa producentom, prošavši kroz nekoliko sličnih situacija sa njim.

"Bila sam u vrlo lošoj poziciji. Nisam imala kome da se obratim, a trebao mi je posao. Bojala sam se da ću ostati bez uloga."

Asia je kasnije u sopstvenom filmu Scarlet Diva, osmislila scenu inspirisanu iskustvom sa Weinsteinom.

izvor: Jutarnji.hr