Ove godine u avgustu biće tačno 20 godina od smrti možda i najvoljenije princeze sveta, divne Lady Di. Pokojna princeza i princ Charles razveli su se krajem 1992. godine, nakon 11 godina braka koji je bio obeležen skandalima, neuverljivom ljubavlju i rezervisanošću naslednika britanskog trona.  

Nakon razvoda, 30-godišnja majka dva preslatka dečaka bila je single i što bi se reklo "ready-to-mingle". Pored činjenice da je bila sveže razvedena, mlada Diane je bila i ikona stila čije kombinacije su redovno punile stupce ne samo modnih magazina, već i dnevnih, informativnih listova.

Dok je njen stil za vreme braka bio damski, ali izrazito prefinjen i senzualan u isto vreme, nakon razvoda Diane se oslobodila svih dress kodova koji su je sprečavali da izrazi svoju seksualnost na pravi način. Sa potpuno osveženim ukusom za modu i hordom dizajnera koji su se utrkivali da odenu obožavanu Diane za bitne događaje, princeza je iz izdanja u izdanje demonstrirala kako je super zgodna dama sa figurom koja može da iznese skoro pa sve krojeve.   

Ipak, Diane nije birala tek tako koje će kreacije poneti, sigurno imajući na umu da će njene kombinacije završiti u modnoj istoriji. 

Dve godine nakon razvoda kada se potpuno opustila ali i saznala da će putem dokumentarca njen bivši suprug, princ Charles zvanično priznati svima da je bio neveren za vreme braka, održavajući vezu sa Camillom Parker-Bowles, Diane se pojavila u top izdanju.

Povod je bila Vanity Fair žurka u Kensington bašti, koju je magazin organizovao zajedno sa londonskom Serpentine Gallery.

Diane je naime za tu priliku već unapred kupila elegantnu Valentino haljinu, ali se u poslednji čas predomislila i umesto u toj, pojavila se u uzanoj crnoj haljini golih ramena, sa padajućim kratkim rukavima koju potpisuje grčki dizajner Christina Stambolian.

Seksi LBD haljina je tada već bila van sezone, s obzirom da je sašivena 3 godine pre nego što ju je princeza ponela, ali prema Christine, Diane ju je kupila jer joj se učinila previše "smelom". Danas je ova kreacija sa asimetričnim naborima koji krase uzanu suknju, srcolikim dekolteom, spuštenim kratkim rukavima jedna od najslavnijih LBD kreacija u istoriji malih crnih haljina.

Ova haljina je sigurno i jedna od najsmelijih kreacija koje je Diane ponela, i njen možda i najstrateškiji modni momenat. Zašto, jer je znala da će te iste večeri njen bivši suprug priznati u dokumentarcu vezu sa Camillom, ispred milionskog auditorijumu. 

"Želela je te večeri da izgleda kao milion dolara, i izgledala je", izjavila je Anna Harvey, njena stilistkinja u to vreme.

Kada se pojavila pred novinarima i gostima, Diane je znala da će sutradan pored vesti o Charlesovom priznanju biti i njene slike sa Vanity Fair žurke. Svoju seksi haljinu Diane je nadogradila bisernom čoker ogrlicom i bisernim minđušama. Diskretnim, a opet elegantnim detaljima koji nisu skrenuli pažnju sa smele kreacije, ali su je upotpunile na sjajan način. 

Kasnije kada je pomenuta haljina stavljena na aukciju zajedno sa ostalim modelima koje je Diane nosila, kreacija grčke dizajnerke je nazvana "The revenge dress". Tri godine kasnije izgubili smo Diane u tragediji koja se desila u pariskom tunelu. Divna Diane nam je u nasleđe ostavila svoj filantropski rad, elegantan (i ponekad smeo) stil, pa i ovu haljinu koja je sjajna stilska lekcija za sve ostavljene žene.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/