Cindy Crawford- supermodel, manekenka i mogul, poznata je po briljantnoj manekenskoj karijeri, ali i uspešnom i glamuroznom životu koji nikada nije bio tema žute štampe. 

Od kada je otkrivena od strane skauta, Cindy je sarađivala sa najvećim imenima iz sveta modne industrije, od luskuznih modnih kuća do legendarnih fotografa.

Od objavljivanja autobiografije "Becoming" u kojoj je otkrila relativno nepoznate činjenice o svom životu, poput njene prve reakcije koju je imala kada je videla George Michaelov muzički spot za pesmu Freedom, do raznih iskustava sa putovanja. 

Introspektivna, samoktitična i veoma iskrena, Cindy je u svojoj knjizi ponudila mnogim manekenkama, kao i njenim fanovima veliki broj saveta i motivacionih priča, koje mogu unaprediti kvalitet života i samu karijeru.

U nastavku izdvajamo njenih 10 najboljih saveta...

Manekenstvo je mnogo više od prazne ekspresije

Uvek pridajem zasluge Richardu Avedonu koji me je naučio kako da uradim dobru naslovnicu. On je uvek insistitrao na važnosti da ja, kao model, uvek imam ideju u glavi kada sam ispred kamere. Takođe, Richard mi je na odličan način pokazao kako da gledam dalje od kamere, između svakog klika fotoaparata. Mogu da kažem da i danas to radim. 

Dok mlado devojačko lice može biti dovoljno zanimljivo čak i kada ima praznu ekspresiju, Richard nikako nije hteo da vidi to "prazno lice". Ako ste na snimanju odlutali u mislima, razmišljajući o hrani ili bilo čemu drugom, on je to znao. Zapravo, sve što je on želeo jeste da vidi tu posebnu iskru u očima.

Nisu svi impresionirani vašom naslovnicom

Sećam se koliko sam bila uzbuđena kada je moja prava Vogue naslovnica konačno bila objavljenja. Na aerodromu, na putu za Čikago, uzela sam tri kopije kako bih pokazala mojoj mami i tada sam uzbuđeno prišla prodavačici, nadajući se da će me prepoznati. Ona me nije čak ni pogledala dok je uzimala moj novac. Sve što je rekla je bila: "Znaš da si uzela tri ista magazina, zar ne?"

Manekenke ne bi trebalo da se plaše da kažu "ne"

Znam da je posao modela da svojim veštinama na najbolji način predstavi viziju koju je fotograf zamislio, ali takođe verujem da je posao fotografa da čini manekenku sigurnom. Kada sam uočila da to nije uvek slučaj, shvatila sam da moram da zašititim sebe i da budem glasnija, u slučaju kada nešto želim, i suprotno. Vremenom, naučila sam kako da kažem "ne". 

Ne zaboravite da ste vi uvek izvođač

Fotograf Helmut Newton me je zamislio u kupaćem kostimu i štiklama- tako da sam u ovoj “uniformi” stajala na samom uglu ulice. On je tada spustio šešir na zemlju i ponudio svakom prolazniku da radi polaroid shot sa mnom, u zamenu za 100 franaka. To je bio odličan dil- i ovo smo radili sve dok nismo skupili dovoljno novca za ručak. 

Smejanje je takođe veština

U modelingu, kao što je slučaj i u mnogim drugim poslovima, vaše veštine se poboljšavaju sa vežbom. Vremenom naučite kako da upravljate vašim licem, a na kraju kako da se prirodno smejete- što je veoma važno u ovom poslu.

Pročitajte na sledećoj strani preostale predloge lepe Cindy....

PageBreak

Nikada ne znate koji deo snimanja će biti najzapaženiji

Kada sam prvi put videla završen muzički spot (pesma Freedom), sećam se da sam bila blago razočarana, jer sam osećala da moj deo je bio najmanje glamurozan. Sve druge žene su izgledale neverovatno- Naomi Campbell se šepurila u uskoj leopard haljini, Tatjana Patitz je bila veoma kul sa cigaretom u ruci, dok sam ja bila "zaglavljena" u kadi za kupanje, sa peškirom na glavi. U to vreme, nisam mogla da vidim ono što su drugi videli. Ljudima se to veoma svidelo, a pesma je postala veliki hit, te se spot neprestano prikazivao na MTV kanalu. 

Ozbiljno ste zainteresovani za karijeru u modi? Držite se knjiga.

Posvetila sam se modelingu na isti način kao školi. Kao mlada manekenka, nisam sanjala da ću se pojaviti u Avedon ili Irving Pennovom studiu, sve dok se nisam upoznala sa njihovim radom i stilom. Takođe sam obratila pažnju na sve detalje iz sveta mode i umetnosti, tako da kada su fotografi ili stilisti spomenuli "film nori" ili Jean Shrimpton, mogla sam da pričam istim jezikom i znala sam šta žele od mene. 

Putovanje je više od privilegije koju nudi ovaj posao, to je životno iskustvo

Sa svakim putovanjem, uvek sam učila nešto novo, o umetnosti, arhitekturi, hrani i modi. Nekada sam primetila da sam poprimila ponašanje Italijanki, često se dešavalo da igram celu noću u pariskim klubovima, ili plivam u toplesu na plaži. Kada sam počela da putujem bila sam mlada devojka iz malog grada, sve do jednog trenutka kada sam shvatila da se moj život u velikoj meri promenio- pa i ja sama. Putovanje je životno iskustvo iz koga mnogo toga možete naučiti. Najveća lekcija koju sam dobila je da iako postoji mnogo različtiih kultura, na kraju svi mi ljudi imamo mnogo toga zajedničkog, čak nekada više nego razlika.  

Moć da promenite modu je u vašim rukama

U modi, klatno se uvek pomera napred-nazad, a to najbolje dokazuje smena IT dama, od Marilyn Monroe do Twiggy, od supermodela do "heroinskog šika". A to se upravo odnosi na trenutnu inspiraciju dizajnera, fotografa i urednika. Drugo, potrošači moraju da shvate da je moć u njihovim rukama, odnosno, u novčanicima. Ako im se ne sviđa slika koju vide, oni imaju moć da zaustave kupovinu magazina ili dizajnerskih haljina. Iznad svega, moda je posao.

Svima je potrebno malo zabave

Vredne devojke koje uče i ulažu u obrazovanje su za pohvalu, ali moraju i one nekada da se zabave. Sigurno znam da nikada nisam htela da budem devojka u noćnom klubu,koja igra na stolu bez donjeg veša (to je priča za drugu knjigu), ali sam dozvolila sebi da doživim lepa iskustva i prisustvujem mnogim zabavama. Život brzo prolazi, a ja sam shvatila da odluke koje razumno donosim, su me dovele do mesta na kom želim da budem.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/