Možda je ovo njena godina, ali karijera mlade Kendall Jenner još uvek izaziva kontroverze. Naime, juče je na netu osvanulo otvoreno pismo koje je Kendallovoj uputila njena koleginica, transseksualna manekenka Arisce Wanzer.

Arisce, inače manekenka agencije BMG, se javnim putem obratila 19-godišnjoj koleginici, dovodeći u pitanje njen “preko noći” ostvaren uspeh. Wanzer koja je pismo objavila na sajtu forumskog oblika, The Blot je izjavila kako je većina modela mukotrpnim i predanim radom uspela da obezbedi svoje mesto u samom vrhu modelinga, naspram Jennerove koja je zahvaljujući prezimenu sve to preskočila.    

Wanzer se takođe osvrnula na glasine o torturi koju je navodno Jennerova morala da istrpi od koleginica na prethodnom izdanju FW-a, izjavljujući da niko nije oduševljen uspehom koji je do sada ostvarila Kendall, smatrajući ga isceniranim i nerealnim...

Mi vam donosimo tek odlomak iz pisma.

Draga Kendall,

Imam jednu malu molbu. Molim te da zastaneš na trenutak i pokušaš da se distanciraš od sveta u kome je svaka tvoja želja dobijala potvrdu i satisfakciju. Jesi uspela? E sad zamisli da si iz nekog mestašca iz neke zemlje koja se nalazi u Istočnoj Evropi gde je jedini način da se izbaviš iz nemaštine i odsustva bilo kakvih mogućnosti, kao i da se ostvariš, prilika da dobiješ zelenu kartu ili da te primeti neka modeling agencija. Onda zamisli kako si to uspela i kako sada živih u nekom nepoznatom mestu, bez porodice, ljudi koje poznaješ, punih 6 meseci, i kako neprestano ideš sa kastinga na kasting. Takođe zamisli kako potpisuješ raznorazne ugovore, ugovore koje ne razumeš, ali koje moraš da potpišeš, jer je tako tvoja agencija odlučila. I kako to sve radiš, smeštena u neki apartman u kome deliš životni prostor sa još 6 cura, od kojih je minimum jedna takmičarski nastojena i stalno smišlja kako da te izbaci iz konkurencije.

Sa kastinga na kasting… I hajde da zamislimo da je sve išlo svojim tokom i da si konačno dobila priliku da radiš Fashion week. Uzbudljivo, zar ne? Ovo bi mogao da bude taj prelomni trenutak za tebe. Momenat kada ćeš zablistati i kada će te primetiti najbolji dizajneri. Kada ćeš moći konačno da pošalješ malo veću sumu porodicu u Vladivostok, Kijev, Beograd, Zagreb, Prag. Novac koji će tvojoj braći omogućiti da imaju knjige za školu, čarape i čizme za zimu, a možda ćeš uspeti da uštediš pa da ih i posetiš jer ne pamtiš kad si ih videla. I sad zamisli da stojiš u redu iza još 30 cura i sve prolazite iz dana u dan konstantno merenje struka, težine, nadajući se da ćete se ipak naći na pisti famoznog FW izdanja.

A onda odjednom ispred vas se nađe zvezda rijalitija, tip top našminkana i obučena. Da, da, mala iz klana Kardashian. Pa otkud ona ovde? Da li je došla metroom? Da li je bila na kastingu? Iz koje je ona agencije? Nisam je primetila prošle sezone…. Zar je njoj potrebno još slave? Još novca? Zelena karta, možda?

Jer ova cura nije prošla ni polovinu onoga što je 90% cura iz sveta modeling proživela da bi se našla u poslu, to je sigurno. Umesto toga je njena draga mamica kontaktirala jednu od najboljih agencija, dovela je i to je bilo to. Vogue, Givenchy, Kendall je radila punom parom, jer modu više ne prodaje moda, već poznato lice. Šta se desilo modi, umetnosti koja je bila ključni, moždani deo mode? Da li je stvarno nestala u trenutku kada nas je napustio Alexander McQueen?

Šta vi mislite? Da li bi Kendall bila uspešna i uopšte manekenka da nije član poznate porodice?