Nije nam potrebno mnogo naučnih istraživanja koja potvrđuju da je ponedeljak najdepresivniji dan u nedelji - jer to osećamo i sami. Naročito kada nas čekaju stvari oko kojih nam nedostaje entuzijazma, volje i snage, ili kada nas ujutru probude kiša i loše vreme.

Čak i kada pobedimo radni dan, ponedeljak ostaje nekako siv, monoton i nedorečen, i zato su nam potrebni posebni alati za njegovo savladavanje.

Ideja za danas? Kauč, grickalice i filmovi. Zahvaljujući pandemiji, streaming platforme su nam dostupnije više nego ikada pre, a samim tim i mali milion filmova, serija, emisija...

Ovih 5 filmskih klasika, u vidu romantičnih komedija i drama, izlečiće vas od dosade ovog kišnog ponedeljka.

1. Ferris Bueller'd Day Off

Čini se prirodnim izlečiti zasićenost ponedeljkom filmom koji govori o tome kako da kažete veliko ''ne, hvala'' rutini svakodnevnog života. Troje kul bogatih tinejdžera iz Čikaga preskaču školu u ime borbe protiv sistema, dosade i poslušnosti, a neverovatna moda 80-ih je razlog više da ga pogledate. 

2. The Grand Budapest Hotel

Kada se život uspori, najbolji način za podsticanje uma jeste priča koja budi sva čula. Hotel Grand Budapest našeg voljenog Wesa Andersona čini upravo to. Ako priča o Gustavu H, vrataru koji je greškom uhvaćen za ubistvo, nije dovoljna da se razbudite, onda će vas nadahnuti nezaboravni enterijeri i fasade dalekih mesta.

3. Notting Hill

Postoji li bolji beg od svakodnevnog života nego briljantna ljubavna priča? Odgovor je ne, naravno, a Notting Hill sa porukom da ljubav može pobediti sve, ima čvrsto mesto na ovoj listi.

4. The Pursuit of Happyness

Ako se dugo niste dobro isplakali, a želite da se pročistite od toliko nataloženih negativnih emocija The Pursuit of Happyness pomoći će vam u tome. Ova srceparajuća priča sa Will Smithom u glavnoj ulozi donosi trijumf totalnog preokreta u poteškoći koja se činila bezizlaznom. 

5. My Best Friend's Wedding

Ovu listu zaokružićemo filmom koji je melem za dušu, srce, ali i oči. Julia Roberts i Cameron Diaz rame uz rame demonstriraju izvanrednu modu devedesetih dok nas vode kroz ovu romantičnu komediju koja će vas opustiti i proterati sve loše misli iz glave.