Muzičari i dizajneri oduvek su kreativno povezani kao inspiracija jedni drugima, što se ogleda u omotima albuma, editorijalima, pa i video-spotovima. Neki od najvažnijih trenutaka u modi uhvaćeni su kroz objektiv slavnih umetnika, režisera i fotografa kao što su David LaChapelle, David Fincher, Meline Matsoukas i Hype Williams.

Nije tajna da smo 80. i 90. godina u muzičkim spotovima učili kako da se oblačimo - od Madonne u Jean Paul Gaultieru do Tupaca koji je osnaživao brendove u vlasništvu crnaca, uključujući Cross Colors, FUBU i Karl Kani.

Kada su u pitanju muzički spotovi, obično se delimo na one koji ih uvek gledaju i na one koji ih ne gledaju nikada. Kojoj god grupi da pripadate (a mi smo u ovoj prvoj), ovih 10 fashion spotova morate da pogledate.

1. Rihanna - Bitch Better Have My Money (2015)

Gde je Rihanna, tu su i kontroverzni spotovi koji preispituju fenomene poput rase, klase, kapitalizma, ali i seksa, ljubavi i - mode. Maison Margiela mokasine, Tom Ford jeans, Dior naočare - samo su neki od komada zbog kojih obožavamo ovaj provokativan spot.

2. Beyoncé – Formation (2016)

Iskreno, čitav ovaj spisak mogli bismo da svedemo na RiRi i Bey, ali ako moramo da odaberemo samo jedno modno savršenstvo iz kanona kraljice Beyonce, onda je to Formation. U ovom spotu, ona prvi put iznosi jasno formirano političko gledište, secira policijsku brutalnost, konstantne posledice uragana Katrina, rasizma, i drugih dešavanja. I sve to upotpunjeno Guccijem, Chanelom i Alessandrom Rich.

3. Amy Winehouse – Tears Dry On Their Own (2007)

Uvek autentična i prepoznatljiva Amy na ovom je spotu sarađivala sa Davidom LaChapellom i osvojila čak pet Grammy nagrada za album u okviru kojeg ga je izdala. Sniman na holivudskom bulevaru i u jednom motelu u Los Anđelosu, donosi nonšalantan, vintage outfit koje bi odobrile pevačicine muze Ronnie Spector i Briggite Bardot.

4. George Michael –Freedom! ‘90(1990)

Šta može da bude više fashion od sedmominutnog spota u kojem su glavne heroine supermodeli devedesetih: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindi Crawford i Tatjana Patitz? Inspirisan naslovnicom britanskog Vogue magazina Peter Lindbergha iz januara 1990, u režiji Davida Finchera (Fight Club) iz 1999. godine, ovaj spot mogao je da prođe i kao behind the scenes snimanja nekog modnog editorijala. U tihom delu južnog Londona, ovaj neo-noir video je okupio najpoznatije frizere, šminkere, stiliste, kao i uredništvo modnog magazina Vogue. 

5. Lady Gaga –Bad Romance(2009)

Ako pripadate generaciji milenijalaca, onda se vrlo dobro sećate euforije koja je usledila nakon izlaska ovog spota u kojem je Lady Gaga bila u najvećem usponu svoje karijere. ''Oblači se kao Lady Gaga'' ili ''To su Lady Gaga cipele'' doslovno su postale fraze koje smo 2009. izgovarali kao i reči pesme ''Walk, Walk, Fashion Baby''. Futuristički spot radio je Francis Lawrence, poznat po filmskoj trilogiji Igre gladi, a outfit koji briljira radio je jedan jedini i neponovljivi Alexander McQueen. Najefektniji komad? Ozloglašene Armadillo cipele.

6. Harry Styles –Watermelon Sugar(2020)

Uskoro će godinu dana otkako je izašla ova pesma, a i dalje je pevamo kao da smo je juče čuli prvi put. Najaktuelnija modna ikona Harry Styles u ovom spotu je oživeo stil 70. pletenim šeširima, šarenim košuljama i oversize naočarama, a ono što je najzaraznije jeste energija leta od koje nam se zavrti u glavi. Pesma je osvojila Grammy nagradu, a trebao je i Gucci za ovo modno dostignuće.

7. Hole –Violet(1994)

Oličenje mode 90. godina, jeste ovaj video-spot Courtney Love: vintage baletska haljina, crni baby doll, razmazan ruž na usnama i šnalice koje se provlače kroz razbarušenu kosu. Režirali su ga fotograf Mark Seliger i umetnički direktor Rolling Stonesa Fred Woodward, a istaknute striptizete bile su stvarni zaposlenici legendarne sobe klauna Jumbo's Clown u Los Anđelesu, u kojoj je radila i sama Courtney Love 80. godina.

8. Madonna –Like A Virgin(1984)

Bilo bi vrlo predvidivo da se na listi našla pesma ''Vogue'', koja nije ništa manje do još jedno Madonnino muzičko-modno remek-delo. Zbog nje su žene 80. godina nosile kratku kosu, muške kaiševe, krsteve, mreže i čipke. Gotovo šokirani, sa strahopoštovanjem, posmatrali smo outfite koji se smenjuju - od neonskozelene majice ispod koje se nazire grudnjak, pa sve do chic rock venčanice, i to je bio samo početak modnog potpisivanja ove ikone.

9. Missy Elliott –The Rain(Supa Dupa Fly)(1997)

Rep ikona čiji je stil uvek izazivao pažnju bila je poznata po kožnim/lakovanim kreacijama, ogromnim minđušama i Adidas trenerkama. Spot je režirao Hype Williams, a pojavljuju se i Timbaland, Lil' Kim, Da Brat i Sean Combs.

10. Tupac Shakur –Keep Ya Head Up(1993)

Jedan od najbolje obučenih hip-hop legendi je obeležio čitavu eru devedesetih - bandanama, šeširima, Carhartt teksasom, širokim kombinezonima i Timberland čizmama. Ovo je pesma za osnaživanje crnkinja, a Tupac je odabrao klasičnu prugastu majicu Karl Kani, široku zelenu trenerku i naopako okrenut kačket. A da moda uvek ima dublje značenje govori kameja ogrlica sa odrazom njegove majke.