Fenomen Age Zero: U porastu je trend koji od lica tinejdžerki pravi "savršene "tridesetogodišnjakinje

foto: Profimedia

Koliko puta ste se susreli sa srednjoškolkom koja izgleda kao da joj 25? Ili onom od 20 čije lice ima crte mlade žene od 30 i nešto? Kako je estetska hirurgija krenula ovim naopakim putem?

Živimo u vremenu dostupnosti. Sve što želimo u bilo kom kutku sveta udaljeno je samo klikom miša. Ta dostupnost usluga i proizvoda tiče se i života poznatih ličnosti koji su nam do pojave Instagrama bili potpuna nepoznanica, koju smo tu i tamo mogli uloviti na stranicama tabloida...

Razvojem tehnologije, društvenih mreža i pojavom nekih novih ideala lepote pokrenuta je lavina opsednutosti izgledom. Jasno je da žene u srednjim 30-im godinama iskazuju određenu brigu zbog bora, slabijeg tonusa kože, prirodnim promenama koje nam godine donose. 

Međutim, trend "popravke" sve više obuhvata generacije devojaka u ranim 20-im, koje su u medijima već dobile termin za svoju estetsku fiksaciju, u pitanju je termin: "year zero".

Novinarka Eva Wiseman još pre sedam godina pisala je o ovoj problematici premladih devojaka koje su nesmotrenim korišćenjem blagodati estetske dermatologije svoje lice dovele u stanje godine nula. 

Po njenim rečima termin "age zero" označava lice kome se ne mogu odrediti godine, tačnije niste sigurni ima li osoba 25 ili 36 godina.

Kao tadašnji primjer uzela je Lindsay Lohan koja je sa svoje nežne 24 godine izgledala kao da gazi srednje 30-e. Lindsay je u to vreme koristila botox, dermalne filere, uradila je korekciju usana, i to sve u količinama koje su bile prevelike za devojku njenih godina. 

Danas devojke traže uzor u Kylie Jenner čiji je izgled najkopiraniji u grupacijama od 17-25 godina. Kylie ima 19 godina, a proslavila se zahvaljujući drastičnoj promeni izgleda i činjenici da je od ružnog pačeta preko noći “izrasla” u lepoticu.

Za to su zaslužne razne estetske korekcije, koje ona naravno poriče, ali koje su i te kako vidljive. Naročito ukoliko uporedite njene današnje fotografije sa onima od pre tri, četiri godine.

Telo se menja tokom razvoja i to je sasvim logična stvar, ali teško da će grudi porasti za nekoliko brojeva u periodu od godinu dana ili da će se nos smanjiti i skratiti jer je osoba izašla iz tinejdžerske faze, da ne govorimo o usnama!

Kylie Jenner je mlada devojka, ali na određenim fotografijama izgleda kao vršnjakinja svoje sestre Kim (36), nikako kao devojka od svega 19 godina.

Svaki dan mediji su puni priča o potpunim anonimisima, nepoznatim devojakama koje su se podvrgle drastičnim estetskim poduhvatima na svom licu i telu. 

Tako je na primer nedavno svet obišla vest o 24-godišnjoj manekenki iz Brazila koja je u svoju stražnjicu ubrizgala nekoliko litara masti kako bi nadmašila izgled Kim Kardashian. Osam doktora odbilo je izvršavanje ove operacije jer su smatrali da je izuzetno opasna. Deveti je, pogađate, pristao. 

Nagrada za ovaj životni rizik? Članak u New York Postu i svetska prepoznatljivost.

Šta iz tog primera može zaključiti neka mlada devojka? Da se takvi ekstremi ne samo pozdravljaju, već medijski nagrađuju i donose tih željenih pet minuta slave.

Svoje mišljenje o ovom trendu dao je i Marie Claire magazin u kome je objavljen tekst pod naslovom "Ovako u Hollywoodu izgleda kad imate 19 godina", sa fotografijama mladih starleta (tinejdžerki!) koje sve od reda izgledaju kao 35-godišnjakinje.

Danas mnogi zaboravljaju da su estetske korekcije prevashodno nastale iz potrebe da se ljudima pomogne sa nekim značajnijim problemom koji imaju, a koji im utiče na samopouzdanje i kvalitet života. Ideja je bila da ovakvi estetski zahvati Izvedeni sa merom i u skladu sa godinama mogu dati fantastičan rezultat i učiniti osobu atraktivnijom i samim time samopouzdanijom.

Dobri primeri estetskih korekcija (manjih ili većih) su svugde oko nas, ali ih ne primećujte jer je upravo u tome znak dobro obavljenog posla. 

Treba imati meru i to je osnovno pravilo. Osoba izgleda dobro, ali ne kao da je zamrznuta u vremenu ili kao da je izmenila oblik. Mlade devojke mogu koristiti sve beneficije estetskih korekcija (radilo se o filerima, botoxu ili korekcijama tela i lica), ali je od izuzetne važnosti da svaki zahvat bude izveden sa merom kako se ne bi dobio kontraefekt.

Tako da ovakvim slučajevima velik deo odgovornosti preuzimaju lekari koji bi trebalo da ocene kada je pacjentkinji zaista potreban određen tretman, a kada će joj se ljubazno zahvaliti i odbiti korekciju.

Nega lica i tela koja počinje u ranijim godinama, popravak sitnih nesavršenosti i poboljšanje onoga što vam je priroda dala su sasvim opravdana stvar. Svi želimo izgledati lepo, negovano, privlačno i zadovoljno samim sobom. 

Sklizak teren je preterivanje, koje postaje ubrzo neumerenost i preterivanje svake vrste u želja da se prirodan izgled lica praktično u potpunosti promeni, pa i postane neko drugi. 

Sve što se nudi na tržištu postoji da biste postali neka najbolja verzija sebe, nikako klon starlete iz Hollywooda čiji bankovni račun ne može pratiti 80% svetskog stanovništva. 

Zato ukoliko ulažete u sebe ovaj način, činite to pametno i sa merom i verujte da ćete biti zahvalne same sebi u 30-ima što niste nasele na ideal sa Instagram fotografije. 

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...