Što je zapravo zagađenje?

Dva su glavna uzroka atmosferskog zagađenja: Primarni zagađivači, koji se direktno ubacuju u atmosferu iz „nepokretnih“ izvora, kao što je industrija i zagrevanje te „pokretnih“ izvora, kao što su automobili i avioni.

Sekundarni zagađivači, kao što je ozon, koji nastaju u atmosferi kada se primarni zagađivači rastvore putem hemijskih reakcija, jer su izloženi sunčevim zracima i toploti.

Postoje i razlike na dnevnom nivou(nivoi padaju preko noći), sezonskom nivou (ozonsko zagađenje veće je leti) pa čak i geografske razlike po pitanju zagađenja – drugim rečima, vrsta i nivo zagađenja može se uveliko razlikovati u zavisnosti od mesta.

Kako utiče na kožu?

Istraživanje koje je sprovedeno u Meksiku na dvema grupama, jednoj koja živi u jako zagađenom području i drugoj koja živi na čistijem području, jasno je pokazalo kako nečistoće utiču na kožu. Oksidacija na površini kože, dehidracija kože, smanjena količina E vitamina (koji štiti kožu od slobodnih radikala) i koža koja se ljušti znakovi su zagađenja. Ali, ne paničite – sve ove pojave moguće je lečiti i sprečiti ako naučite kako pravilno da zaštitite svoju kožu..

Tri načina na koja možete zaštititi kožu od zagađenja

1. način: Napravite detoksikaciju kože

Upotrebite gel za čišćenje za uklanjanje svih nečistoća od zagađenja i pružite koži osećaj čistoće i svežine. Čišćenje uz pomoć posebno osmišljenog proizvoda za čišćenje koji sadržava Moringu 63% delotvornije je u borbi protiv delovanja zagađenja nego samo čišćenje vodom. Ovaj aktivni sastojak neutralizuje čestice nečistoće i slobodne radikale.

Glavni savet: Gel za čišćenje koji sadržava Amilite, koji štiti kožu od tvrde vode.

Proizvodi za čišćenje 3 u 1 imaju efekat mleka za čišćenja, losiona i sredstva za skidanje šminke s očiju u samo jednom koraku – ovo je odlična opcija ako ste jako zaposleni. A ako možete pronaći proizvod koji takođe uklanja i sitne čestice nečistoće, tim pre!

Glavni savet: Nežno umasirajte proizvod za čišćenje 3 u 1 u lice kako biste podstakli prirodne mehanizme kože i ojačali njihovu obranu od štetnih uticaja iz okoline.

2. način: Borite se protiv bihejvioralnog starenja

Zaposlene žene često izlažu kožu ne samo surovosti urbane sredine već i efektima bihejvioralnog starenja. Najbolja linija obrane jeste upotreba preventivnog seruma i hidratantnog proizvoda koji umiruje kožu, podstiče obnavljanje ćelija i vraća vlažnost koži za poboljšanje prirodne zaštitne barijere.

Glavni savet: Serumi koji sadrže crvene i zlatne pigmente trenutno posvetljuju ten, čime dobijate zdravi sjaj.

3. način: Dobro jedite i spavajte

Zagađenje i UV-zraci mogu prouzrokovati oksidaciju kože i smanjenje nivoa E vitamina. Trudite se da jedete hranu bogatu antioksidansima (voće i povrće u jarkim bojama) i flavonoidima (crveno vino, čaj, čokoladu, crveno voće poput višanja i ribizli itd.). i nastojte da koristite ulje od pšeničnih klica, koje je bogato vitaminom E.

Više korisnih saveta potražite na Ideal Skin blogu na zvaničnom sajtu Vichy-a.