#Da bi vam šminka na očima duže trajala, kombinujte eyeliner sa senkom za oči iste boje.

Prvo, uokvirite vaše oči sa olovkom, a potom, blago nanesite senku za oči iste nijanse preko toga, kako bi fiksirali da olovka ostane tu gde i treba.

#Ukoliko vam ruka nije dovoljno stabilna za korišćenje tečnog eyelinera, iskoristite olovku kao podlogu. Kada iscrtate željenu liniju, pređite tečnim eyelinerom.

#Smatrate da je vaša senka slabo pigmentirana? Bez brige! Iskoristite olovku za oči u beloj boji kao podlogu. Sjajna je kao baza, a i pomoćiće da vaša senka nakon, bude izražajnija. 

#Želite da imate eyeliner u istoj nijansi kao što je i vaša senka za oči? Jednostavno, vlažnu četkicu za eyeliner kombinujete sa senkom, koja će tom prilikom dati malo tamniji pigment.

#Postoji više vrsta kapaka. Ukoliko imate kapak bez pregiba (monolid) nanesite debeli polukružni luk na kapak koji će stvoriti savršenu liniju na vašim očima. 

#Istaknite svoje obrve koristeći belu olovku za oci. Nanesite ispod luka obrva i iznad obrva i nežno prstima utapkajte.  

#Ukoliko imate neku staru (i previše tvrdu) olovku, ali ne želite da je se rešite jer je nijansa tako dobra... Stari i dobri trik - vrh olovke zagrejete upaljačem. Pa potom, pre nego što nanesete olovku na kapke, prođite s njom po ruci ne bi li proverili toplinu.

#Ako je izvlačenje perfektne linije prevelik izazov... Iscrtajte neurednu liniju. Potom, uz pomoć micelarne vode i higijenskih štapića obrišite višak.

#Za postizanje prirodnog izgleda, umesto klasične linije tušem, olovku nanesite između trepavica. Najlakši način da to učinite je da ih popunite sa donje strane. Ovime vaše trepavice će izgledati punije, ali neće odavati utisak da ste se previše ‘sredili.’

#Još jedna od tehnika lakšeg iscrtavanja linije je da iscrtavate tačkice u željenom pravcu, a potom spojite.

#Gde god da se okrenete postoji taj čuveni ombre efekat. Pa zašto ne i na očima?

Počnite od unutrašnjeg ugla vašeg oka i nanesite svetlu senku na prve 3/4 kapka. Zatim sa tamnim eyelinerom uokvirite spoljašnje uglove vašeg oka, i blago povlačite ka sredini, do polovine kapka. Uzmite aplikator i blago tapkajte mesto gde se olovka i senka dodiruju, utapajući ih jedna u drugu.

#Za ‘cat eye’ ili mačkasti izgled, prihvatite se kašike. Znamo da zvuči veoma čudno, ali je korisno i lako. Koristite dršku kašike kako bi lakše iscrtali donju pravu liniju, a ‘glavu’ kašike iskoristite za iscrtavanje zakrivljenog mačkastog oblika. 

#Ukoliko se vaša olovka topi ili mrvi... Stavite je u frižider na 10ak minuta da stabilizuje svoj oblik.

#Eyeliner vam se razmrljava? Još jedan od sjajnih trikova je da već nanešeni eyeliner uokvirite olovkom u boji kože. Time ćete biti siguran da će ostati tamo gde mu je i mesto, a i sitne nepravilnosti će nestati.

#Uvek je korisno imati po koju vizit kartu pri ruci, nikad ne znate kada će vam zatrebati za brzo i ravno iscrtavanje linije eyeliera.

#Ukoliko želite da istaknete vaše oči, jednostavno, nanesite olovku za oči u beloj boji na donji rub vašeg oka.

#Sa dodatkom eyelinera sa šljokicama, automatski transformišete vaš look iz dnevnog u noćni.

#Za brz i sjajan ‘smoky eye’ efekat iscrtajte # pri spoljašnjim uglovima oka, a potom, sa aplikatorom, razmrljajte.

#Za preciznije iscrtavanje linije, uradite to u kontra smeru. Stavite malu tačku tamo gde želite da se linija eyelinera završi pa vucite unazad, ka oku.

#Ukoliko niste pri olovci ili eyelineru, iskoristite maskaru u kombinaciji sa četkicom. Efekat zna biti i bolji.

#Još jedan trik za prirodan i opušteniji izgled je da koristite braon olovku/eyeliner umesto crnog. Bolje se uklapa prema bilo kom tenu i daje blaži efekat.

#Za ‘cat eye’ bez premca - zalepite prozirnu traku u uglu vašeg oka i povucite liniju. Veoma jednostavno zar ne?

Tekst: Branislava Lazin