Kao bronzer

Malo kome pada na pamet ono što profesionalni šminkeri odavno znaju: ruž je idealan kada se koristi kao bronzer i za konturiranje lica. Osim lagane teksture podloge (najbolje da se držite BB kreme i izbegavate teške tečne pudere), potrebno je da pronađete nijansu istog podtona kao vaša koža, a koja je samo nekoliko nijansi tamnija. Sama tehnika šminkanja lakša je nego što na prvi pogled izgleda: ruž prvo nanesite ispod jagodica u obliku trougla i utrljajte dok ivice ne izgube oštrinu, a zatim na slepoočnice i malo ispod brade. Na taj način, tekstura kože ostaje vidljiva i postiže se izgled prirodne senke umesto očiglednog senčenja.

Kao rumenilo

Vratite se u detinjstvo kada ste se krišom igrale maminom šminkom. Prvi korak je da počnete sa lakom podlogom i koristite isključivo prste (njihova toplota učiniće da se proizvod bolje razmazuje). Stanite pred ogledalo, osmehnite se i nanesite boju kružnim potezima na gore direktno na jagodice, tamo gde se inače zarumenite. Počnite polako i dodajte još ukoliko želite jači intenzitet. Dobćete efekat kao da sijate iznutra. Za ovo su najbolje tečne teksture ruževa zato sto su gušće i sadrže više pigmenta koji ih čini postojanijim. Bilo koja masnija i blago sjajna formulacija u nijansama ružičaste ili boje breskve jeste dobra opcija, ali preskočite ruževe koji sadrže sedef.

Kao senka

Poznata priča: zaljubimo se u neku intenzivnu boju, kupimo ruž, a zatim shvatimo da ne izgleda onako kako smo zamislile. Vreme je da te sakrivene dragulje izvučete iz fioke! U zavisnosti od toga koliko ste hrabre, karmin možete na očima koristiti na dva načina: kao mono senku ili kao intenzivan ajlajner. U oba slučaja poželjno je koristiti četkicu. Za nijansu na gornjim kapcima precizno nanesite boju uz trepavice i pregib oka potezima ka njegovom spoljašnjem uglu. Uzdržite se od kombinovanja kolorita, jedna boja neočekivanu teksture sasvim je dovoljna da privuče pažnju.  Ukoliko ste raspoložene da napravite radikalan fashion statement, jarku boju poput narandžaste, nanesite ispod donjih trepavica ili unutrašnjeg ugla oka i voilà! Spremne ste da osvojite svet!

Tekst: Manda Javorina