Najpopularnija Lancôme maskara – Hypnôse, ove godine proslavlja 10 godina. U njenu čast izbačena je limitirana kolekcija, koja sadrži tri Hypnôse palete senki za oči u potpuno novim kombinacijama i maskaru u nijansi Extra Black. Tim povodom, od svih 90 Lancôme šminkera na svetu u Pariz je pozvano trinaest. Dat im je zadatak da različito našminkaju istog modela, a od njih 13 odabrano je 10 najboljih. Među njima se našla i Ivana Lisak, make up artist iz Hrvatske. Zaista je velika čast da nam takav šminker daje savete iz prve ruke.

Maskara je najprodavaniji komad šminke. Većina žena je nanosi svakog dana i uvek je u potrazi za onom savršenom. Kako da onu koju imamo napravimo savršenom?

Žene često pogrešno nanose maskaru. Prave sitne i brze pokrete od sredine trepavica naviše. To ne funkcioniše. Uvek im skrećem pažnju da su trepavice u stvari dlačice i da se prema njima treba ponašati potpuno isto kad se fenira kosa. Četku treba uvući duboko u koren, napraviti cikcak pokret da bi se koren dobro napunio proizvodom, dopola zatvoriti oko i odatle izvući maksimalnu dužinu četkicom. Takođe, sve žene treba da razmisle da li im je zaista potreban volumen. Za njega se svi lepe, trebao im ili ne, ali nekoj ženi koja ima kratke trepavice sigurno ne treba maskara za volumen. Mnogo je bolje opredeliti se za maskaru koja produžava i uvija trepavice.

Šta misliš o stavljanju maskare na donje trepavice?

Nežno sa donjim trepavicama, molim vas. Tvigi je bila u šezdesetim. Obično je najbolje naneti maskaru samo na spoljnu trećinu donjih trepavica, čak samo dotaći koren i onda ih dići. Ne treba ih izvlačiti.

Uh, ni ja to ne volim, onda trepavice izgledaju kao paukove noge.

Da (smeh), još onda imaju grumenčiće na krajevima, pa i budu kao prave nožice.

Žene preteruju kada je šminka u pitanju, slažeš li se?

Previše. Previše. Previše. Pokušavaju da naprave puno sa samo jednim proizvodom. Ako nemaju lepu kožu, onda nanesu puder koji najviše pokriva, pa ga stave u tri sloja i onda im to bude super. E, drage moje, to nije elegantno. Pokušavam to devojkama da objasnim na sledeći način: kada ste gladni i pravite sendvič, da li više volite debelo parče hleba sa debelim parčetom šunke ili je lepše složiti tanko parče hleba, mrvu nekog finog sosa, tanko sečenu pršutu, komadić salate i finog sira. Odgovor je jasan, a isto je i sa šminkom.

Šta je onda tvoj predlog za leto?

Podloga laka kao pero, kao što je BB krema ili Miracle Air de Teint. Ako imate problem sa bubuljicama, bolje je da ih prekrijete korektorom lokalno, nego da maskirate ceo ten debelim puderima. Kada je senka u pitanju, sada je u modi prozirna boja, kao akvarel, ali naneta po celom kapku. Dodajte mrvu maskare, nežnu boju rumenila i to je to. Ovo važi za sve one mlađe od 20 i starije od 40, dok one između 20 i 30 godina mogu da eksperimentišu sa šminkom, jer su to najbolje godine za to. 

Tekst: Branislava Kostić