Bilo da ste vegetarijanac, ljubitelj mediteranske ishrane ili netolerantni na gluten, pokušaćete da se hranite tako da održavate i zdravlje i težinu. Ipak, svi mi imamo slabe tačke: slatko, slano, konstantno grickanje između obroka... Šta god da su vaše slabosti kada se radi o hrani, saveti za pravilnu ishranu stižu od pravog gurua kada se radi o ishrani, Arielle Fireman.

Brzo jedete

Da li ste od onih koji ceo tanjir pojedu u minuti, ili već završavate sa obrokom kada su ostali tek počeli? Ovo ne znači da se hranite nezdravo nego da brzim jelom unosite više  kalorija nego što je potrebno. Dok jedete, mislite o tome da onaj koji poslednji završi pobeđuje. Pre svega razmišljajte o tome šta jedete i kako će to uticati na vaše telo. Ako savesno budete jeli smanjićete ritam, i jesti sporije.

Pustite da se rastopi

Zamislite da imate u ruci gram najukusnije čokolade koja postoji, i da je to jedino što smete da pojedete. Verovatno je nećete progutati u dva zalogaja već ćete pokušati da u njoj uživate. Zatvorite oči, zadržite je u ustima, cenite njenu strukturu i ukus, i polako je degustirajte. Ovo radite sa svakom hranom,  i ne samo da ćete uspeti da se naviknete da jedete polako već ćete i naučiti da cenite male stvari.

Previše jedete

Unošenje više kalorija od potrebnog česta je navika, a pri tom je i nesvesna. Jedemo čak i kada smo siti. Sedite dok jedete i dobro sažvaćite hranu pre nego što je progutate. Brže ćete se zasititi i tako ćete pojesti manje. Često mnogo jedemo zbog velikih porcija koje nam serviraju u restoranima, ali morate imati u vidu da ne morate da ispraznite ceo tanjir. Uvek možete da zamolite da vam preostalu hranu zapakuju, ili podelite sa prijateljem.

Pripremite se za večeru

Iako ćete večerati sami kod kuće, posmatrajte tu radnju kao jedno prijatno iskustvo a ne samo  kao običan postupak za oslobođenje od gladi. Obavite ceo ritual. Postavite sto, stavite lep tanjir, sipajte piće u čašu i sedite za sto. Ako samo jedete pred televizorom, ili direktno iz kese dok pričate telefonom ili kucate na kompjuteru nije dobra ideja. To je čin potcenjivanja i hrane i vašeg tela. Hrani treba dati poštovanje koje zaslužuje.

Đavolji šećer

Koliko god da ste željni deserta, možda bolje da se suzdržite. Što više šećera unosite, to vam je više šećera potrebno. Da biste se rešili ove zavisti možete preduzeti nekoliko koraka. Više vode, zdravi ugljeni hidrati (oni koji se nalaze u žitaricama i voću), smiriće vaše nekontrolisane napade za šećerom. A pokušajte jednostavno i da odete na manikir, ili napravite relaks kupk, jer vam možda uopšte nije potreban slatkiš za jelo, već da zasladite sebi život.

Druga večera

Da li vam se desilo da predugo ostanete pred TV-om gledajući film a onda pred samo spavanje toliko ogladnite da završite sa glavom u frižideru? Da biste to izbegli jedite dovoljno tokom dana. Ne treba da trpite do večere i ne jedete nikakvu užinu. Voće ili integralni keks zasitiće vas dok ne spremite večeru. Kada drugi put večerate to uglavnom radite, a da niste ni gladni. Verovatno imate neki emotivni problem odgovoran za to ponašanje.

Zaboravite na dijete

Ako stalno krećete sa modernim dijetama, ali se po završetku vraćate starim navikama, nikada nećete postići dugoročno rešenje. Oko 80 odsto vaše ishrane treba da bude zdrava hrana poput povrća, žitarica, voća i kvalitetnih proteina, a u ostalih 20 procenata dopustite sebi poneki hir. Budite odgovorni prema svom telu i nemojte gladovati. Slaba ishrana i intenzivan trening takođe neće uroditi plodom, jer ne treba da patimo, nego da usvojimo dobre navike kako bismo isčistili telo, održavali težinu i zadržali energiju.

Budite svesni

Ne radite više stvari odjednom, koncentrišite se na obrok. Ako za vreme večere odgovarate na mailove ili menjate status na Facebook-u, hrana će nestati sa vašeg tanjira a neće biti dobro ni sažvakana. Prestanite sa tim, i obratite pažnju na svoj obrok i na osobu sa kojom ste za stolom.