Rukola

"Sezona rukole je od proleća do ranih letnjih meseci i sadrži oko osam puta više kalcijuma, pet puta veću količinu vitamina A, C i K, kao i četiri puta više gvožđa u odnosu na tradicionalnu zelenu salatu" - kaže nutricionista Kit Kantor.

Šljive

U kasno proleće dolaze nam prve šljive, što je odlično jer naučnici tvrde da šljive pojačavaju sposobnost tela dfa apsorbuje gvožđe, koje je povezano sa visokim nivoom vitamina C, a uz to su i bogate antioksidantima. Ukoliko se konzumiraju redovno, šljive povećavaju imunološku funkciju. Kantor savetuje da ih dodate na picu zajedno sa kozjim sirom, čak i pečene u toplom desertu.

Rabarbara

"Rabarbara je voće koje je dostupno skoro cele godine, a prava sezona je zapravo rano proleće" - kaže Kantor. Izgledom podseća na celer, iako je crvene boje, a koristi se kao prirodni zaslađivač ili u kombinaciji sa drugim voćem. Odličan je izvor antioksidanata i vitamina, kalcijuma i luteina, koji imaju bezbroj pozitivnih dejstava u vezi sa kožom i očima.

Zeleniš

Iako se uglavnom koriste da ukrase skupa jela luksuznih restorana, ovo sitno zeleno povrće važno je za kožu i oči, jer sadrži vitalne materije, uključujući vitamine K, C i E, kao i lutein i beta karoten. "Koristite ga umesto zelene salate kako biste imali zdraviji obrok" - preporučuje Alpert.

Kombuha

"Ovaj fermentisani čaj povezuje se sa stimulacijom imunog sistema i poboljšava varenje i funkciju jetre" - kaže Alpert. Sve je popularniji, a nutricionisti ga preporučuju umesto kafe.

Klice

Pozitivna dejstva na zdravlje raznih klica svima su poznata, ali napomenućemo da bi ih trebalo dodati u salatu, zbog boljeg ukusa i više hranljivih materija. "Velika količina vlakana i vitamina A, B kompleksa, C i E povećava energiju, što može dovesti do mršavljenja" - kaže Kantor.

Aloje vera

"Sok Aloje vere ima pročišćujuća dejstva koja poboljšavaju proces varenja, a može dovesti i do smanjenja nivoa šećera u krvi" - objašnjava Alpert. Dodajte sok aloja vere u jutarnji šejk, da biste dobili slađi napitak koji se lakše pije.

Tamno zeleno povrće

"Hloforil koji se nalazi u povrću tamno zelene boje je odgovoran ta zelenu boju biljaka, ali je takođe važan za zdravlje našeg krvotoka, jer pomaže telu da proizvede crvena krvna zrnca i reguliše protok kiseonika" - ističe Alpert. Možete ga uneti ako konzumirate kelj, rukolu, blitvu i sl. Takođe, može se kupiti i u tečnom stanju od kojeg se pravi bezalkoholni koktel od hlorofila. Pomešajte sa sodom i dodajte sveže voće.

Nar

Nar je hipoglikemijsko voće, što znači da nema negativan uticaj na nivo šećera u krvi. "Pokazalo se da jedinjenja iz nara imaju pozitivan efekat na krvne sudove, smanjuju rizik od srčanog udara i visokog krvnog pritiska" - objašnjava Kantor.