Osnova

Rukola, gorska salata, mlad spanać... Koristite zelene listove bogate hlorofilom, antioksidanse sa jakim detoksikativnim dejstvom, umesto na primer obične zelene salate (puterice) koja je u blizini korena suviše svetla.

Proteini

(100 g do 150 g za ručak, 80 g do 100 g za večeru)

Tofu: Sadrži esencijalne amino-kiseline koje snižavaju nivo lošeg holesterola, a nema zasićenih masti. Začinite ga đumbirom, koji ima antiinflamatorno dejstvo.

Škampi: Obiluju selenom, koji pomaže u borbi protiv starenja, kao i gvožđem, cinkom, fosforom, vitaminima A, B3 i B12 i nezasićenim masnim kiselinama.

Sveža tunjevina: Sadrži mnogo proteina (30 g na 100 g ribe), gvožđe, vitamin D i omega-3 nezasićene masne kiseline. Treba je jesti sirovu, mariniranu u malo limunovog soka i maslinovog ulja.

Mahunarke

(Po želji)

Potočarka: Pomalo je oporog ukusa, ali bogata hlorofilom, vitaminom K i antioksidansima. Može se zameniti svežim keljom.

Zelena boranija: Daje osećaj sitosti zato što ima puno vlakana i solidnu količinu proteina. Izvor je vitamina A, C i B6, kalcijuma i kalijuma. 

Sveže tikvice: E Sadrže puno vode i kalijuma, malo natrijuma i dovoljno mekih vlakana koja ne izazivaju iritaciju želuca.

Voće

(Od ¼ do ½)

Dinja: Antioksidansi iz karotena, provitamin A i vitamin B trojac su koji će učiniti mnogo toga dobrog za vašu kožu.

Nar: Prepun je vitamina C, flavonoida i antocijanina, koji imaju antioksidansno i antiinfalamatorno dejstvo.

Grejpfrut: Ima jako alkalno dejstvo. Bogat je vitaminom C, kalijumom, vlaknima i kalcijumom. Dobro ga oljuštite.

Skrob

(50 g do 80 g sirovog ili 150 g do 250 g kuvanog)

Heljda: Na crevnu floru deluje slično kao probiotici. Obezbeđuje dobro varenje i ravan stomak.

Kinoa: Puno proteina sa optimalnom količinom esencijalnih masnih kiselina. Karakteriše je još i nizak glikemijski indeks.

Crni pirinač: Bogatiji je vlaknima i gvožđem od običnog. Sadrži velik broj minerala i antioksidanasa. Naći ćete ga u radnjama sa organskom hranom.

Kako začiniti:

Preliv koji preporučuju nutricionisti pravi se od tri kašike ulja od repice ili oraha, bogatog omega-3 nezasićenim kiselinama, jedne kašike alkalizirajućeg jabukovog sirćeta i malo soka od đumbira zbog njegovog antiinflamatornog dejstva.