Od slanih grickalica preko poslastica do fast food hrane, odabrali smo za vas sedam namirnica koje možete da konzumirate bez griže savesti jer dokazano imaju visok nivo hranljivih sastojaka ili vrlo malo kalorija.    

Kada vam se jede slatko: Sladoled

Ako ste mislili da su sladoledi tipa smzrnuti jogurt (frozen yogurt) ili sladoled s niskim procentom masti bolji nego klasičan sladoled, prevarili ste se! Smrznuti jogurt sadrži skoro jednaku dozu kalorija koliko i klasičan sladoled, a sladoledi sa niskim procentom masti nemaju kalorije ali zato imaju prevelik nivo šećera!  Zato, kada vam organizam “traži” nešto slatko najbolje je da uzmete malu dozu klasičnog sladoleda… 

Kada vam se jede meso: Crveno meso

Kvalitetno crveno meso sadrži visok nivo konjugovane linolne kiseline (KLK), odnosno kolekciju masnih kiselina koje formiraju u telu niži nivo masti i koje su dobar izvor gvožđa (koji je kod velikog broja žena u deficitu). Treba povesti samo računa o porciji. Veličina vašeg smartphone bi trebalo da bude sasvim ok!    

Kada vam se jedu mlečni proizvodi: Punomasno mleko

Postoji uverenje da ukoliko vodite računa o svojoj kilaži, treba da konzumirate namirnice koje imaju manje masti. Začuđujuće ili ne, ali mleko sa manje masti vas ne čini mršavijim, pa vam toplo preporučujemo da pijete punomasno. Ovo mleko će vam pomoći oko apetita, plus bogat je izvor vitamina D, a za dame koje su skeptične povodom ovog predloga, samo još jedan podatak: pozitivno utiče na polodnost!

Kada vam se jede fast food: Meksička hrana

Meksički brzi specijaliteti obično podrazumevaju tortilju punu povrća, prelivenu čilijem. Ukoliko ne volite ljuto možete da eleminišete čili i samo stavite smeđi prinač, pasulj, piletinu, marinirano povrće i gvakamole sos.

Kada vam se jede povrće: Smrznuto povrće

Sveže vs frozen? Ovaj dvoboj ne mora uvek da izvaga na stranu svežih, organskih namirnica. Smrznuto povrće može sadrži više hranljivih sastojaka (više vitamina i antioksidanta) jer se odmah nakon branja zamrzava, dok navodno sveže povrće u samoposlugama možda stoji mesecima, čime gubi mnoge hranljive vrednosti.

Kada vam se jede nešto tokom popodneva: Nešto sa kokosom

Kokos sadrži laurinsku kiselinu koja “ubija” sve bakterije, viruse i sprečava upale i druge infekcije, takođe štiteći vas od srčanih udara, istovremeno uticajući na mršavljenje. Moćna namicnica, definitivno!  

Kada vam se jedu ugljeni hidrati: Beli krompir

Beli krompir sadrži vitamin C koji neutrališe slobodne radikale i vitamin B6, plus kalijum koji je odličan za pravilan rad srca.