Nažalost, još niko nije otkrio eliksir koji će vas pretvoriti u Dorijana Greja, večno mlade i sveže kože, ali da postoje namirnice koje mogu da uspore neizbežno starenje, e to već istina!  Mi vam ovde donosimo sedam namirnica koje će kao moćna injekcija ubrizgati u vaše telo hranljive sastojke koji su potrebni za mladolik i svež izgled. Read and learn!

Maslinovo ulje

Još pre četrdeset godina je otkriveno da monozasićene masti u maslinovom ulju umanjuju rizik da obolite od srčanih smetnji i raka. Od tada smo saznali da maslinovo ulje sadrži još i polifenol, moćan antioksidans koji pomaže u podizanju dobrog holesterola (HDL) i snižavanju lošeg (LDL).

Jogurt

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka Gruzija (tada još uvek u SSSR sastavu) je imala više stogodišnjaka po glavi stanovnika nego bilo koja druga zemlja. Ako je suditi po brojnim izveštajima i analizama koje su dolazile iz te sovjetske zemlje, stanovnike Gruzije je jogurt čuvao od smrti. Iako nikada nije dokazano da jogurt može da uspori, odnosno sačuva mladolik izgled kože, činjenica da je bogat kalcijumom koji vas čuva od osteoporoze i garantuje dobar rad creva je dovoljan dokaz koji vam je poteban pa da jogurt ne preskačete u dnevnoj ishrani!

Riba

Pre tri decenije jedan istraživački tim je pokušao da sazna tajnu iza činjenice da nijedan član starog plemena sa Aljaske ( Inuti) nikada nije oboleo od neke srčane bolesti. Čudo? Magija? Ili samo riba? Studija je pokazala upravo to da je neverovatan broj ribe koju Inuiti pojedu tokom godine uticao na to da se u njihovom rečniku ne nađu pojmovi kao što su: rak, dijabetis i bolest srca.

Čokolada

Pleme Kuna koja naseljava ostrva San Blas nedaleko od obale Paname imaju čak devet puta manje obolelih od raznih srčanih bolesti nego Panamci. Glavni razlog? Pripadnici ovog plemena piju često napitak koji se pravi od kakaa koji je bogat flavonoidima koji održavaju zdravu funkciju krvnih sudova koji utiču na krvni pritisak, dijabetis, demenciju i zdravlje bubrega.

Orasi  

Studija koju je pokrenula Hrišćanska adventistička crkva je dokazala da ljudi koji konzumiraju u svakodnevnoj ishrani orahe žive dve i po godine duže nego što je prosek. Orasi su bogat izvor nezasićenih masti pa se često spominju u paru s maslinovim uljem. Ovo koštunjavo voće je takođe puno vitaminima, mineralima i drugim antioksidansima.

Vino

Konzumiranje alkohola  u umerenoj količini u borbi protiv srčanih bolesti? Ma da, opušteno, ali vodite računa. Preporuka se najviše odnosi na crno vino koje sadrži resveratrol, sastojak crnog vina koja štiti grožđe od plesni.

Borovnice

Jedinjena u borovnicama ublažavaju upale i druga oksidativna oštećenja koja se asociraju sa motornim funkcijama i pamćenjem.