Već u antičko vreme, nar je bio prirodni lek koji je zbog velikog broja semenki, bio poznat i kao simbol plodnosti.  Bogat je izvor vitamina C, kalijuma, cinka i gvožđa, a ima i izrazita antioksidantska svojstva.

Ovo voće (kojem se uskoro bliži kraj sezone) takođe ima čudotvorna dejstva za vašu kožu. Elle vam ovde donosi 4 blagodeti nara:

1. Hidrira suvu kožu

Kada se uporedi sa zelenim čajem, sok od nara je daleko bolji za našu suvu kožu koju hidrira od obnavlja dubinski. Nar ima dosta vitamina C koji kako je jedna studija dokazala znatno utiče na hrapavost kože ako se konzumira prirodnim putem redovno, a ne hemijskim putem. Dermatolog Debra Jaliman savetuje da pored uobičajnog načina konzumiranja nara, nabavimo i neko ulje koje ćemo isključivo koristiti za kožu.

2. Smiruje upalu akni

Bubuljica koja se pravi nastaje kada bakterija zarazi žlezde na koži. Kada se to dogodi, telo šalje bele krvne ćelije koje se zovu zvane neutrofili da pobede bakteriju, ali oni se samo mešaju sa bakterijom i ostalim uljezima koji su se nastanili u bubuljica što takođe može da  izazove upalu, odnosno da izgledamo otečeno, crveno. Nar, kao jak antioksidant može da umanji upalu.  

3. Štiti kožu od štetnih UV zraka i zagađenja

Kada se izlažemo suncu i zagađenom vazduhu, uništavamo ćelije svoje kože i tako rizikujemo da dobijemo bore, staračke pege, opekotine od sunca pa i rak kože. Antioksidant koji se nalazi u naru pomaže da zaštitimo upravo te ćelije od oksidativnog stresa. Studije su pokazale da nar takođe igra vitalnu ulogu u obnovi DNK-a.

4. Stimuliše kolagen

Naša koža prirodno počnje da gubi na čvrstini i elastičnosti kada počnemo da nižemo godine. Nar je prepun elagove kiseline, antioksidanta koji je pokazao obećavajuće rezultate u sprečavanju da se kolagen slomi. Kolagen utiče na elastičnost i mekoću kože, i kada ne radi kako treba, koža postaje suva, tvrda, umorna. Kada stimulišete kolagen nastaju ćelije vezivnog tkiva koje se zovu fibroblasti.