Koliko puta vam se desi da osetite neopisivu glad uveče, sat, dva pre spavanja? Hiljadu, milion...?  I to najviše kada gledate film ili ste pod stesom, ili ste u PMS-u!

I ok, to je potpuno razumljivo, ali ipak treba biti obazriv. Ako pojedete nešto što se teško vari, od kvalitetnog noćnog sna neće biti ništa! Zato vam donosimo četiri namirnice koje vam neće poremetiti san. Spisku slobodno možete dodati i petu - losos, ukoliko ga obično imate u pri ruci.

Leblebije

Ova mahunasta i belančevinasta biljka iz familije bobova je jedna od najomiljenijih namirnica u orijentalnoj kuhinju koja ima krajnje prijatan miris i ukus. Leblebije su bogate melatoninom, hormonom koji signalizira telu da je vreme za odmor pa je pašeta od leblebija (humus) ili salata osvežavajuć, lagan i bogat obrok koji je idealan za kasne sate. Ova zdrava hrana takođe snižava holesterol, utiče na varenje i čuva kosti.

Spanać

Zeleno povrće je bogato magnezijumom koji je neophodan za rad nervnog sistema koji može da odredi tok vašeg sna. Spanać takođe smanjuje bol tokom mentrulanog ciklusa jer je bogat gvožđem.

Mlečni proizvodi

Istraživanja su pokazala da je kalcijum direktno povezan sa radom melatonina. Odnosno, nivo kalcijuma je najveći kada se nalazimo u dubokom snu - REM. Zato, uveče je najbolje da se počastite s jogurtom, sirom ili mlekom.  

Jasmin pirinač

Pirinač važi za najbolju i najzdraviju namirnicu među žitaricama. Postoji nekoliko vrsta pirinča, a među najboljim smatra se pirinač sa dugim zrnom poznatiji pod imenom Jasmin, odnosno Tajlandski pirinač. Ovo je najaromatičniji pirinač koji vam omogućuje obrok pun ugljenih hidrata koji pozitivno utiče na san jer podstiče rad kiselina u vašem cirkularnom sistemu u telu.