Nutricionista Dani James objašnjava da hrana obogaćena vitaminima i drugim hranljivim sastojcima stimuliše proteine u kosi, a istovremeno čisti i štiti vlakna. Mi vam donosimo namirnice koje mogu da vam pomognu da imate zdravu, jaku i sjajnu kosu. Bonus: Ova hrana je takođe odlična i za trepavice, ali i nokte.

Smeđi pirinač

Ova vrsta pirinča je bogata biotinom, odnosno vitaminom B koji utiče na elastičnost kose i štiti vašu kosu da se ne lomi. Kada počnete intenzivnije da konzumirate smeđi pirinač, polako obnavljate folikul dlake i stimulišete obnovu ćelija kose, što uslovljava da kosa postane gušća i čvršća.

Organska jaja

Jaja su bogata cinkom, sumporom i holinom – supstancom iz grupe B vitamina. Cink reguliše uljanu masu u folikulu, sumpor jača dlaku, a holin podstiče fleksibilnost.  

Smokve

Ovo voće sadrži dosta gvožđa koje podstiče cirkulaciju i stimuliše rast kose. Nedovoljno gvožđa je jedan od najčešćih problema sa kojim se svaka žena suočava kada kosa krene da opada, pa je ishrana sa smokvama brz i efektan način da povratite punoću i jačinu kose.  

Grejpfrut

Prirodan eliksir za vašu kosu, sadrži vitamin C koji je esencijaln za kolagen koji štiti i obnavlja koren kose.

Kelj

Ovo zeleno povrće je bogato magnezijumom i karotenoidima koji preventivno deluju na ćelije koje formiraju dlaku kose.

Masline

Masline se u ishrani koriste već hiljadu godina, i to najviše iz zdravstvenih razloga. Bogate vitaminom E koji povećava protok krvi u folikulu dlake, masline stimulišu rast i vitalnost kose. Maslinovo ulje je pogotovo odlično za sjajnu i nežnu kosu koja se ne lomi kod krajeva.

Ljubičasti kupus

Šta borovnice i  ljubičasti kupus imaju zajedničko? Anticijanin. Ovaj pigment čini kosu snažnom i otpornom tako što umanjuje suvoću kose koja je nastala nakon izlaganja suncu, ali i nakon upotrebe hemikalija, koje se nalaze u određenim šamponima.