Bez obzira na to da li već godinama trčite ili tek pokušavate da uđete u formu, svakome se dešava trenutak kada nema motivacije i kada sve deluje mnogo teže nego obično.

Možda vam se čini da ste dostigli neki vrhunac, a možda nikako da napravite prvi korak, ali suština je ista – stagnacija. Na sreću, postoje razni načini da utičete na to i motivišete sebe, a u nastavku možete pronaći neke od njih.

Pronađite pravu plejlistu

Ne znamo da li ste probali da trčite sa slušalicama u ušima, ali ovo definitivno može da vam pruži dodatnu energiju, naročito ako napravite pravi izbor muzike. Tokom trčanja vam se ne sluša ista muzika kao obično, tj. i one pesme i albumi koje volite mogu da imaju kontraefekat, zbog čega treba pronaći pravu brzinu i ritam. Kada to uspete, sve će biti bar malo lakše i zanimljivije.

Pozovite prijatelja

Ovo je individualna preferenca i nekome može da prija, dok drugima ne. Svakako vredi probati ako nikad niste trčali zajedno sa nekim prijateljem ili članom porodice. Kao i kod mnogih drugih aktivnosti, zajednička motivacija može da bude dvostruko jača nego kad to radite sami, a možda i zajedno odlučite da malo promenite uobičajenu rutu.

Izaberite tihu oblast

Ukoliko je to ikako moguće, izaberite rutu na kojoj nećete imati previše zvučnih ometajućih faktora. To pre svega znači izbegavanje prometnih ulica sa semaforima, raskrsnica i uopšte mesta na kojima ima puno ljudi. Što je tiše okruženje, organizam će biti više fokusiran na samu fizičku aktivnost, odnosno trčanje, i neće vam nešto sa strane privlačiti previše pažnje.

5 načina da vam trčanje bude lakše i zanimljivije
Foto: Unsplash/Filip Mroz

Pratite statistiku

Možda se motivacija koja vam fali krije u opciji praćenja pređene kilometraže i sagorenih kalorija, što možete pratiti pomoću raznih aplikacija i eventualnog pametnog sata. To može doneti svojevrsni osećaj dostignuća, a ujedno i praćenja napretka. Možete i ranije isplanirati rutu i držati se nje, ali samo ukoliko vam takav način organizacije prija.

Smanjite brzinu

Ponekad premor dolazi iz prevelike želje i tako se možete preforsirati. Ne treba se upoređivati sa drugim ljudima koji trče i treba pronaći tempo koji vama odgovara, makar to značilo i da usporite. Nema ničeg lošeg u tome da slušate svoje telo i pratite sebe, jer rezultati retko dolaze kada idemo protiv sebe.

Izvor: stil.kurir.rs