Ako želite da održavate snagu i vitalnost organizma, te jedrinu i sjaj kože, uvrstite ovih pet namirnica u svoju ishranu i osećaćete se barem 10 godina mlađe!

Seme bundeve

Seme bundeve je riznica zdravih vitamina. Masne kiseline u sastavu ne samo da usporavaju starenje i pospešuju regeneraciju i obnavljanje ćelija, već i poboljšavaju rad srca. Posebno je korisno za ljude sa problematičnom kožom, jer nadoknađuje nedostatak cinka u telu, što rezultira aknama. Konzumiranje male šake semena dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje i izgled.

Masna riba

Losos, sardine, haringa i skuša sadrže omega-3 masne kiseline koje imaju protivupalna svojstva i poboljšavaju zdravlje kože, kose i noktiju. Cink doprinosi stvaranju kolagena čiji nedostatak dovodi do prevremenog starenja, a selen je odgovoran za zdrav sjaj i glatku kosu. Preporučuje se konzumacija bilo koje vrste ribe tri puta nedeljno.

Citrusi

Glavna aktivna komponenta pomorandže, grejpa i limuna je vitamin C, koji usporava proces starenja ćelija, održava čvrstoću i elastičnost kože, a takođe jača imuni sistem, pa je posebno važan u zimskoj sezoni. Ali ne zaboravite na citruse ni tokom leta: osobama koje se sunčaju često nedostaje upravo ovaj vitamin u telu.

voće pomaže kod starenja

Foto: Unsplash/Edgar Castrejon

Narandžasto i zeleno povrće

Šargarepa, bundeva, spanać, luk, peršun, crvena paprika i paradajz - lista namirnica koje produžavaju mladost je ogromna. Vitamin A i beta-karoten u ovom povrću sprečavaju suvu kožu i prevremene bore održavanjem odgovarajućeg nivoa vlage. Na njih treba obratiti posebnu pažnju leti: beta-karoten pospešuje proizvodnju melanina i pomaže da se postigne lepa i ujednačena preplanulost.

Orasi

Bademi, orasi i indijski orah sadrže vitamin E koji održava ravnotežu vlage u koži, čineći je elastičnom. Sadržaj gvožđa i cinka obezbeđuje snabdevanje ćelija kiseonikom i sprečava starenje kože. Redovna konzumacija male šake orašastih plodova ostaviće kožu glatkom i blistavom.

Izvor: stil.kurir.rs