Dosta vam je tosta sa sirom ili šunkom, niskokaloričnog jogurta ili voća?
Bombone, keks i energetske čokoladice su delotvorno i brzo rešenje. Ali ako imate malo više vremena i istančan ukus, probajte ove lagane delikatesne zalogaje (sa manje od 100 kalorija) koje su nutricionisti osmislili za vas. Bon appétit!

1. Ražnjići od lososa i špargli
Zamotajte 100 g belih špargli u trake dimljenog lososa (ukupno 50 g). Nabodite svaku od rolni na ražnjić i umočite u sos napravljen od jogurta sa 0% mlečne masti, malo senfa i nekoliko kapi obranog mleka.

2. Surimi rolnice
Iseckajte 50 g surimi štapića (riblji štapići sa aromom jastoga) i 25 g ananasa. Pomešajte ih sa 10 g light majoneza. Nekoliko sekundi dinstajte dva lista zelene salate. U svaki stavite napravljenu mešavinu, zamotajte i dobićete dve ukusne rolnice.

3. Mini tortilja
Isecite manji krompir (oko 90 g) na pola, pospite sa pola kašičice maslinovog ulja i petnaestak minuta kuvajte u mikrotalasnoj pećnici. Nakon toga ga izgnječite i pomešajte sa jednim skuvanim belancetom i dodajte malo soli.

4. Punjena jaja od prepelice
Dva jaja kuvajte tri minuta. Oljuštite ih i isecite na polovine. Izmešajte 20 g krem sira sa 0% mlečne masti sa kašičicom kavijara. Pripremljenu smesu rasporedite na svaku polovinu jajeta.

PageBreak

5. Čorba od bundeve sa narandžom i đumbirom
Iseckajte 100 g bundeve i 20 g praziluka. Izdinstajte 30 g luka na 30 ml ulja. Dodajte bundevu, praziluk i malo soli. Uz dodatak vode dinstajte na laganoj vatri pet minuta. Nastavite sa kuvanjem još 20 minuta, zatim dodajte malo izrendanog đumbira i narandžine kore i ostavite na vatri još pet minuta. Podelite na tri porcije.

6. Integralni keks od ovsa i jabuke
Izrendajte jabuku i pomešajte je sa 200 g integralnog brašna i 200 g ovsa. Dodajte kesicu suvog kvasca, 75 ml maslinovog ulja, 75 ml obranog mleka, cimet i zaslađivač. Napravite kuglice od te smese i pecite ih 15 minuta u rerni zagrejanoj na 240 ºC. Uz dva keksa popijte i nezaslađenu kafu.

7. Voćni mus sa sirom
U manju čašu stavite 20 g svežeg sira sa 0% mlečne masti i dobro ga umutite (možete ga zameniti i krem sirom). Dodajte krušku iseckanu na kockice i tri seckana badema.

8. Povrće sa umakom od sira
Stavite u šejker 50 g dijetalnog krem sira i 50 g oljuštenog, sitno iseckanog krastavca (možete ostaviti i malo kore) i mućkajte dok ne dobijete krem. Ako želite, možete dodati i malo belog luka. Po želji gustirajte uz 100 g šargarepe, celera, zelene ili crvene paprike isečene na trake.

9. Hrskavi buđavi sir
Isecite tanak režanj sira ljuštilicom za krompir. Stavite ga u tiganj i pržite dok ne postane hrskav. Servirajte ga na tankom tostu. Za jednu porciju možete uzeti dva tosta i šolju nemasnog jogurta.

PageBreak

10. Sorbe od grejpfruta i jabuke
Oljuštite i iseckajte na kockice jedan grejpfrut i pola jabuke. Zamrznite ih, pa ih potom izmutite u sokovniku, zasladite po želji i ukrasite listovima nane.

11. Rolovane tikvice
Za tri porcije izdinstajte 60 g luka, dodajte 5 g integralnog brašna i napravite beli sos sa 40 ml zobenog mleka. Skuvajte 80 g pšenice i sipajte u sos. Dodajte i 10 g morskih plodova i 10 g seckanih račića, so, biber i muskatni oraščić. Umotajte smesu u tikvice iseckane na trake i tako u rolnicama ih pržite četiri minuta.

12. Punjeni šampinjoni
Dinstajte stabljike 150 g šampinjona  a malo belog luka, peršuna, crnog luka i 30 g šunke. Stavite mešavinu u kapice šampinjona i pecite u rerni 10 minuta na 180 ºC.

13. Mini-pica napolitana
Izmešajte i umesite 200 g belog brašna, 75 g integralnog brašna, 10 g kvasca, 5 g ulja, so i prstohvat šećera. Podelite masu na osam kuglica, oblikujte ih oklagijom i ostavite ih da odstoje 10 minuta. Premažite ih paradajz sosom, na svaku dodajte krišku paradajza, dijetalni sir, so i bosiljak i pecite u rerni na 200 ºC.

14. Pohovano povrće
Za tri porcije iseckajte na tračice 10 g crnog luka, 10 g tikvica, 10 g šargarepe, 10 g crvenog kupusa, 10 g crvene paprike, 10 g zelene paprike i sve izmešajte. Svaki štapić uvaljajte u mešavinu od 40 g brašna, 15 ml mineralne vode i susama i ispržite.