Ako se odlučite za dugotrajniji plan, on će se sastojati od dve faze. Prva tri dana jede se samo lubenica. U drugoj se fazi dodaju ostale namirnice, a lubenica se jede kao međuobrok.

Druga faza nije restriktivna poput prve i može trajati od šest do deset dana, ali ne sadrži puno ostalih namirnica. Budući da lubenica sadrži puno vode, možda nećete imati potrebu za uobičajenim ispijanjem vode.

Lubenica zavarava glad

U drugoj fazi jelovnik izgleda ovako: za doručak pojedite činiju ovsenih pahuljica s mlekom i nekoliko kašičica kravljeg sira, za međuobrok 2 do 3 kriške lubenice, za ručak pileći file, ribu ili nemastan komad govedine, salatu od bilo kog povrća s malo maslinovog ulja i sirćeta, aza večeru 2 do 3 kriške lubenice. Lubenica može pomoći u gubitku kilograma zahvaljujući tome što će zavarati glad i povoljno delovati na probavni sistem. Osim toga, lubenica je prirodno slatka pa može pomoći kad nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom. Vlakna kojima je bogata držaće vas sitim i sprečiti prejedanje. Ukoliko se odlučite za detoks pet dana, sledite jelovnik ispod.

Jelovnik za 1. dan

Doručak: kriška lubenice, šoljica kafe ili zelenog čaja

Ručak: 150 g kuvane nemasne govedine, 150 g kuvanog pirinča, kriška lubenice

Večera: 100 g svežeg kravljeg sira, kriška integralnog hleba, kriška lubenice

Jelovnik za 2. dan

Doručak: kriška lubenice,  šoljica kafe ili zelenog čaja

Ručak: 100 g kuvanih pilećih prsa, kriška celovitog hleba, kriška lubenice.

Večera: 100 g ribe s roštilja, 100 g kuvanog pirinča, 2 kriške lubenice

Jelovnik za 3. dan

Doručak: kriška lubenice, kriška tosta, šoljica kafe ili zelenog čaja

Ručak: 50 g testenine sa sosom od paradajza. 3 kriške lubenice

Večera: povrćna salata, neograničene količine lubenice

Jelovnik za 4. dan

Doručak: 2 kriške lubenice

Ručak: supa od brokolija, kriška celovitog hleba, 2 kriške lubenice

Večera: 3 srednje velika krompira pečena u rerni, 2 kriške lubenice

Jelovnik za 5. dan

Doručak: 3 kriške lubenice

Ručak: 150 g kuvane nemasne govedine, neograničene količine lubenice

Večera: kriška celovitog hleba, 100 g kravljeg sira, 3 kriške lubenice

Napomena:

Iako je lubenica bogata hranjivim materijama i ima malo kalorija, ona ima visok glikemijski indeks. Kod osoba koje su osetljive na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinovati s namirnicama niskog glikemijskog indeksa npr. orašastim plodovima, trešnjama, raženim hlebom, sočivom, jabukama.

Nakon što završite dijetu s lubenicom da biste održali proces mršavljenja, zamenite sve sokove običnom vodom i lubenicom. Dve kriške lubenice isecite na manje komade i zamrznite ih.

Potom šaku zamrznutih komadića stavite u čašu i dodajte vode. Led od lubenice će rashladiti vodu i dati joj blagi ukus. Nakon što popijete vodu, pojedite lubenicu. Uz pomoć lubenice smanjite i veličinu obroka. Jedenje manjih obroka jedan je od najboljih načina za gubitak kilograma, a lubenica vam može pomoći u zadržavanju osećaja sitosti.

Izvor: stvarukusa.rs