Kako unos probiotika utiče na naše telo: 6 razloga da počnete s konzumacijom već danas

Majčino mleko – za svaku bebu najvažniji prirodni probiotik koji joj odredjuje zdravlje u budućnosti je majčino mleko. Nema boljeg i ni jedna žena ne bi trebalo da ne doji, jer kroz dojenje detetu daje dugoročno zdravlje. Deca koja se ne doje bivaju bolesnija, dobijaju autoimune bolesti i postaju gojaznija.

Najbolja zamena za majčino mleko je magareće mleko jer je najsličnije ljudskom, ili kozje mleko. Ako neka majka ne može da doji onda neka bebi daje prokuvano kozje mleko, pošto je magareće mleko teško naći i ekstremno je skupo.

Domaće kiselo mleko – najbolji prirodni probiotik je domaće kiselo mleko od koze, ovce ili krave, s tim da ako koristite kravlje mleko to treba da bude kiselo mleko spremljeno od mleka krave koja je pasla travu, jer ima u sebi i Omega 3 kiseline, dok krave sa farmi koje se hrane kukuruzom imaju u mleku Omega 6 kiselinu, što nije dobra varijanta.

Mladi beli sir – fantastičan prirodni probiotik, još ako je od životinja koje pasu. Svejedno je da li je to mladi sir od kozjeg, ovčijeg ili kravljeg mleka, s tim da su kozji i ovčiji proizvodi uvek poželjniji zbog manje kazeina i laktoze u mleku od krave.

Kombuha – dobar probiotik i to je razlog zašto Kombuha pomaže kod nekih bolesti. Slično deluju i japanski kristali kao prirodni probiotik. Pravite sami kombuhu ili indijske kristale, to su pečurke koje rastu na crnom čaju i fermentacijom šećera stvaraju prijatan kiselkast sok pun zdravih bakterija i mikroelemenata.

Kefir – svojevremeno proglašen za najbolji prirodni probiotik na svetu kefir ima neka svojstva (gljivice) koja nisu uvek svima prijatna. Pravite sami kefir ako hoćete da imate najbolje prirodne probiotike u kući.

Turšija (bez sirćeta) – domaća turšija pravljena samo sa soli i bez sirćeta je odličan probiotik. Najbolji probiotik su kiseli krastavčići.

Izvor: Stil.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin