Zašto se smatra da je KETO dijeta jedna od najboljih ikada?

Foto: Shutterstock

Pored toga što se gube kilogrami, postoje brojni benefiti ove sve popularnije diijete, a jedna od tih benefiti je možda i lek za najveću bolest našeg veka.

Određeni broj naučnika smatra da je keto dijeta lek koji uklanja jedan od temeljnih goriva za bolest - glukozu.

Superpopularnu keto dijetu neki kritikuju, dok drugi tvrde kako su putem nje poboljšali zdravlje i da im je promenila život. Osnova keto dijete jeste ta da prehranu organizujete tako da vam organizam ne sagoreva glukozu već masnoće.

Ketogena ishrana sve popularnija: Dijeta koja je sjajna za poboljšanje zdravlja i regulaciju težine

Upravo bi to stanje ketoze moglo, u teoriji, kažu neku naučnici izgladneti i ćelije raka koje se hrane upravo glukozom. Za keto dijetu pobornici već sada posvećeno tvrde kako poboljšava raspoloženje i kod epileptičara smanjuje količinu i jačinu epileptičnih napada. Ipak, povezanost između keto dijete i raka jeste ljudski metabolizam, piše Big Think.

Dvadesetih godina nemački biohemičar imena Otto Warburg primetio je kako se ćelije raka "napajaju" drugačije od zdravih ćelija. One su potpuno zavisne od šećera, pa ako im oduzmemo izvore šećera - te će ćelije izgladneti.

Osnovne razlike između keto i paleo dijete: Otkrivamo koja je bolja, lakša, delotvornija?

Dietarytherapies.com navodi faktore koji su važni za tu teoriju. Više od polovine kalorija u standardnim dijetama dolazi iz ugljenohidrata. Konzumiranje ugljikohidrata povećava količinu glukoze u krvi, a onda i povećanu količinu insulina. Posao je insulina da "prebaci" glukozu iz krvi u ćelije.

Ćelije raka najčešće imaju puno više receptora za insulin od normalnih ćelija. Ako ograničimo unos ugljenihhidrata prekidamo toliko prenošenje glukoze u ćelije raka. Onda telo, da ne gladuje, počinje koristiti masnoće kao izvor goriva.

Ostatak teksta pročitajte OVDE

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>  https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin