Bolovi u leđima postali su uobičajena pojava za ljude svih generacija i različitih životnih navika.

Način i tempo života izlažu nas sve većim naporima, a bol je i poruka koju nam šalje telo, piše Lovesensa. Poziva nas da obratimo više pažnje i na držanje tela, na svoje svakodnevne navike.

Sfinga 

Ovaj položaj osvežava celu kičmu, a posebno je dobar za bolove u lumbalnom delu. Budite ipak oprezni, ako vam je to najosetljiviji deo leđa, a ako osetite bol u ovom položaju, nemojte ga izvoditi.

Legnite potrbuške. Raširite noge do bočnih ivica prostirke i ispružite stopala.

Postavite laktove ispod ramena, ispružite podlaktice ispred sebe. Obratite pažnju na osećaj u donjim leđima. Ako ne osećate bol, nastavite. Udahnite, uprite podlakticama o pod i otvorite grudni koš. Ramena spustite dole, od ušiju. Izdužite vrat tako da njegova zadnja strana bude ravna. Zadržite položaj od tri do pet udaha pa zatim još nekoliko udaha ostanite da ležite potrbuške. Nakon sfinge odlično je nastaviti sa uvijanjem kičme, položajem deteta ili sa kolenima na grudnom košu.

Položaj deteta - Balasana; varijacija

Ovaj položaj se koristi za odmor jer opušta mišiće prednjeg dela tela i pasivno isteže mišiće leđa.

Ako poduprete gornji deo tela i ispružite ruke, vrat i ramena će biti u neutralnom položaju, mišići će se opustiti. Osim što uklanja bolove iz gornjeg dela leđa, ova asana ima smirujući efekat jer otklanja umor i stres. Položaj deteta možete raditi i na početku i na kraju vežbanja.

Kleknite na pod, spojite nožne palčeve i sedite na pete. Ako ste gipkiji, neka vam kolena ostanu spojena, a ako imate kruće kukove i osetljiva donja leđa, položaj će vam biti ugodniji ako raširite kolena. Sa izdahom se spustite u pretklon, naslonite čelo na pripremljenu podlogu.

Podignite ruke te se iznad glave lagano uhvatite za laktove. Opustite celo telo. Položaj zadržite 1 - 3 minuta.

Ušica igle – Sucirandrasana (varijante)

Čest uzročnik bolova u donjim leđima je prevelika napetost u zadnjim bedrenim mišićima i kukovima, a ova će ih asana odlično opustiti. Osvežiće donja leđa.

Lezite na leđa. Savijte kolena, stopala oslonite na pod. Podignite desno stopalo od poda pa gležanj desne noge naslonite na levu nogu, odmah iznad kolena. Možete zadržati ovaj položaj, a ako ste gipkiji, nastavite dalje. Podignite levo stopalo sa poda. Isprepletenim prstima uhvatite se ispod levog kolena. Privucite levu nogu bliže telu. Obratite pažnju na oba stopala. Zadržite ih u položaju fleksije, tako da nožne prste okrenete prema kolenima. Opustite lopatice i ramena. Zadržite položaj od tri do pet udaha pa ponovite vežbu na drugu stranu.

Izvor: Lovesensa

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/