Kinoa je jednogodišnja biljka koja ima listove u obliku romba i male cvetove grupisane u bokor. Zrna ove žitarice sitna su i izdašna, i što je najvažnije, jestiva. Ova žitarica postala je veoma popularna kada je proglašena za hranu astronauta, a sve češće možemo da čujemo da je sportisti koriste u svakodnevnoj ishrani.

Mislili smo da će pomama za kinoom biti prolazni hir, međutim vreme je pokazalo da je reč o veoma zdravoj namirnici. Narodi Anda pripremali su je još pre 5000 godina, što nam govori da zdrave navike nemaju rok trajanja. 

U nastavku otkrijte sve što niste znali u vezi sa ovom superhranom.

1. Sadrži najviše proteina među žitaricama

Taj broj iznosi od 12 do 16 grama na 100 grama. Pored toga, ti proteini imaju visoku biološku vrednost, jer sadrže sve amino-kiseline neophodne za normalno funkcionisanje organizma, naravno ukoliko se konzumira umereno.

2. Idealna je za vegane

Kinoa u sebi sadrži povrćne proteine, i to u velikom broju, stoga je odličan izbor za vegansku ishranu. Ono što će vam se posebno dopasti jeste to što je možete zamrznuti, a pripremljenu držati u frižideru čitavu nedelju.

3. Sprečava bolesti

Ova žitarica jača organizam i sprečava nastanak bolesti kao što su: dijabetes tipa 2, rak dojke, kardiovaskularne bolesti, gonoreja, tuberkuloza i mnoge druge. Možda niste znali da je kinoa bogata alkalima, kao što su magnezijum i kalcijum. Koristi se u lečenju istegnuća i uganuća. Narodi Anda dobro su poznavali prednosti prirodnih lekova, pa su je koristili za saniranje preloma kostiju.

4. Dobra je za dijabetičare

Pored toga što je veoma hranljiva i zdrava, kinoa ima neutralan ukus, te je možete koristiti u pripremi salata, kaša, slatkiša ili doručka. Možete pustiti mašti na volju i kuvati.

Na sledećoj strani pročitajte koje još koristi ima kinoa. 

PageBreak

5. Sadrži složene ugljene hidrate

Ovaj tip ugljenih hidrata pomaže u održavanju energije.

6. Sadrži poluzasićene masne kiseline

Iako ima kvalitetnija svojstva od drugih žitarica, to ne znači i da je bogata mastima. U pitanju su Omega 3 i 6 masne kiseline, koje se unose putem ishrane, jer ih telo ne proizvodi.

7. Bogata je vlaknima i mineralima

Važno je istaći da u 100 grama kinoe ima 15 grama proteina, koji su uglavnom nerastopivi. Kada su u pitanju minerali, kinoa sadrži: olovo, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, male količine bakra i litijuma.

8. Puna je vitamina

Kinoa sadrži vitamine B, C i E, kao i tiamin, riboflavin i niacin.

9. Dobra je za varenje

Ova biljka u sebi ne sadrži gluten, može se konzumirati kao žitarica, ili kao brašno. Ukoliko je koristite kao brašno, od nje možete pripremiti razne đakonije.

10. Otklanja zatvor

List kinoe može se prokuvati i koristiti kao lek za tvrdu stolicu.

Izvor: Citymagazine

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/