Koliko puta ste čuli da vam neko sa strane, i to mahom starija osoba kaže kako ćete opstinaciju rešiti najbolje ako počnete da konzumirate suve šljive. Ova mala lekovita voćka je savršen prirodan lek u borbi protiv zatvora.

Uz pomoć laksativnog dejstva, suve šljive stimulišu rad creva i organa za varenje.

Zahvaljujući svom sastavu poseduju mnoštvo biljnih vlakana i koncentrovanog sorbola, te shodno tome imaju jači laksativni efekat od svežih šljiva. Takođe, one u sebi poseduju u malim količinama difenil - izatin, posebnu supstancu, koja olakšava rad i pražnjene creva. 

Ukoliko već niste ljubitelj suvih šljiva, postoji nekoliko namirnica koje mogu da vam takođe pomognu da ubrzate metabolizam i regulišete probavu. Kada kažemo "namirnica"najviše mislimo na hranu bogatu vlaknima.

Biljna vlakna u hrani pomažu u apsorpciji vode, povećavaju obim stolice i ubrzavaju kretanje crevnog sadržaja. U jednom istraživanju u kojem su učestvovale 63 osobe koje pate od hroničnog zatvora – dijeta s niskom količinom vlakana zapravo je rešila njihov višegodišnji problem. 

Koje su namirnice bogate vlaknama?

Sočivo, ječam, ovas, jabuke, pomorandže, laneno seme, jagode, orašasti plodovi, pasulj, šargarepa, zeleni čaj, zob, jaja, ljute papričice, karfiol, keleraba, integralni pirinač, blitva, spanać i dr. 

Imajte na umu da hrana koja sadrži vlakna može da obezbedi i druge zdravstvene beneficije, kao što pomažu da se održi zdrava telesna težina i smanji rizik od dijabetesa i srčanih oboljena.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/