Ako ste upravo krenuli na trčanje, zastanite na trenutak jer kupanje može biti jednako efektna "vežba" za vaše zdravlje.

Doktor Steve Faulkner, istraživač na Loughborough Univerzitetu, kaže da kupanje može imati slične efekte kao i vežbanje, uključujući tu i sprečavanje dijebetesa tipa 2.

Steve je dodao da kupanje, koje je oduvek bilo opuštajuće, sada posmatramo i sa naučne strane i to način na koji "pasivno grejanje" može pospešiti zdravlje.

Dr. Faulkner i njegov tim su istraživali uticaj vrele kupke na nivo šećera u krvi i broj potrošenih kalorija. Učestvovalo je 14 osoba koje su provele sat vremena u vodi topline 40 stepeni i a zatim išle na vožnju bicikla sat vremena.

Oba testa su osmišljena tako da podignu telesnu temperaturu za jedan stepen da bi timovi tako izmerili koliko je kalorija sagorelo pri svakoj aktivnosti. Iako je vožnja bicikla potrošila više kalorija, rezultat je pokazao kako je vrela kupka sagorela isto kalorija koliko bi i polusatna šetnja.

"Sveukupna promena nivoa šećera u krvi je bila slična, ali je najviši nivo posle jela bio 10% niži kod onih koji su potom išli na kupanje nego kad su vežbali", kaže dr. Faulkner.

Dodao je da su protiv-upalna svojstva vežbanja važna za naš imunitet i da nam pomažu u borbi s bolestima. "Ovo pokazuje da ponavljano pasivno grejanje može smanjiti hronične upale, koje su često prisutne kod dugotrajnih bolesti, kao što je dijabetes 2 tipa."

Tako da možete slobodno skinuti trenerku. U stvari, skinite sve i krenite prema kadi.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/