Šolja prve jutarnje kafe jedna je od onih navika, kojih je tako teško odreći se, ali činjenica je da se često desi ono što zaista nikako nije nije dobro: da preteramo sa kofeinom i da nam nakon nekog vremena i samo jedna doza dnevno počne šteti.

Neki od simptoma su neobjašnjiva nervoza, povišen pritisak, nesanica, što ili ne primećujemo odmah ili si to prosto ne želimo priznati, smatrajući da sasvim sigurno ne postoji niti dovoljno dobra, niti adekvatna zamena za omiljeni nam napitak.

Ne samo kada je u pitanju ukus, već i to instant razbuđivanje i neophodna doza energije koju nam pruža jutarnja šoljica kafe. Ali postoji.

Alternative za kafu su brojne, a zdrave za organizam. U sebi sadrže superhranu ili drevene sastojke i začine poznate po svojim blagotvornim svojstvima. Istovremenu utiču na nivo energije i budnosti i nemaju štetne posledice.

Ukoliko baš ne želite sa ovim alternativnim napicima zameniti prvu kafu, onda makar razmislite o onoj drugoj.

Pogledajte na drugoj strani o kojim zamenama za kafu je reč...

PageBreak

Matcha Latte

Matcha čaj organizmu donosi brojne benefiti i bilo bi preporučljivo piti ga umesto kafe, jer iako sadrži kofein, ne izaziva takozvani "crash", nakon ispijanja, stvara balans u telu i daje dugotrajni osećaj energije.  Uz to je i snažan antioksidans, podstiče rad metabolizma, reguliše hormone i uravnotežava raspoloženje. Sve ono što nam treba ujutru kako bismo funkcionisali ostatak dana, a u latte varijanti je vrlo ukusno.

Za jednu šolju trebaće vam:

1 kašičica matcha praha i 1 kašika vruće vode

1/4 šolje vruće vode

pola šolje kokosovog mleka

kašika meda

Priprema: Umešajte matcha prah sa kašikom vruće vode, takoda ne bude grudvica i da se ne lepi na krajve šolje, pa ulijte ostatak vode i dobro promešajte. Zagrejte mleko sa medom, još jednom dobro pomešajte da dobijete penastu strukturu, te sipajte u šolju i uživajte u jutru.

foto: Instagram/the.green.life

Zlatno mleko

Za svu svoju slavu zaltno mleko može zahvaliti kurkumi, moćnom začinu koji ovaj napitak čini tako dobrim. Još kada se u priču uključe začini, đumbir i biber, kažu da ćete sa ovom mešavinom pobediti svaku prehladu. Naime, kurukuma ima protivupalna dejstva i pomaže održavanju snažnog imuniteta.

Za jednu šolju trebaće vam:

1 šolja kokosovog ili bademovog mleka

1 kašičica meda ili javorovog sirupa

1 kašičica kurkume

1 kašičica ekstrakta vanile

Pola kašičice naribanog đumbira

Pola kašičice cimeta

Prstohvat bibera

Priprema: Zagrejte mleko, pa u njega umešajte sve sastojke osim zaslađivača. Sačekajte da provri, smanjite vatru i pustite da se krčka još pet minuta. Sklonite sa vatre i zasladite po ukusu.

foto: Instagram/emilie_murmure

Izvor:journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/