10 loših navika koje negativno utiču na gubljenje kilograma

Ispijanje svežih sokova

Dok je veoma bitno da budete hidrirani, važno je da znate da sokovi i smoothie napici koji se nalaze širom trgovina mogu sadržati veliki broj kalorija, gotovo isti kao gazirana pića, te bi trebalo da ograničite konzumaciju na jednu čašu dnevno. Alkoholna pića i kafe takođe poseduju skrivene kalorije. 

Ispijanje dijetalnih napitaka

Dijetalna bezaolkoholna pića mogu biti bez kalorija, ali je utvrđeno da osobe koje su svakodnevno ispijale dijetalnu sodu su imale veći apetit, a samim tim i veći obim struka, od ispitanika koji nisu konzumirali. Stručnjaci veruju da veštački zaslađivači mogu da povećaju apetit, pa čak i da izazovu promene u organizmu, od sagorevanja do skladištenja masti. 

Ishrana van kuće

Ishrana, pa čak i dezert kojja se odnosi na užinu, pola porcije u restoranu ili poslastičarnici, nikako nije dobar izbor, pre svega jer apsolutno nemate pregled broja unetih kalorija. Sledeći put kada odlučite da naručite nešto sa menija, zapamtite da klasična italijanska pasta sadrži oko 1500 kalorija!

Obrok ispred računara

Naučnici veruju da kada ste siti, a multitaskujete ispred računara, možete poremetiti slanje signala koji putuje iz stomaka do mozga, kako bi obavestio vaš organizam sitosti. Samim tim može se desiti da se prejedete, a da toga niste ni svesni. Generalno, niakako nije dobro kada jedete da budete ometeni, da li radom, televizijom ili telefonom, jer na taj način možete uneti više kalorija. Naučite da jedete mirno i sabrano, i ne samo da ćete pojesti manje, već ćete više i uživati. 

Veliki zalogaji

Uzimanje velikih zalogaja i brzo žvakanje može dovesti da konzumirate čak 50 odsto više kalorija, jer je potrebno oko 20 minuta da signal sitosti stigne od vašeg stomaka do mozga. Pokušajte da jedete obroko najmanje 20 minuta, a onda sačekajte narednih pola sata pre nego što se odlućite za neki slatkiš, kako biste znali šta stvarno vaš organizam želi. 

Preveliko spavanje

Da li ste znali da spavanje manje od šest sati tokom noći je povezano sa povećanjem masnoće u predelu stomaka? Takođe, može vas iznenaditi podatak dobijen u nekoliko istraživanja u kojim je utvđeno da spavanje od osam sati može biti jednako loše. Potreba za snom varira od osobe do osobe, ali od šest do osam sati bi trebalo da bude adekvatno za većinu ljudi. 

Ishrana nakon 19 h

Debata o ishrani koja se odnosi na noćne sate traje već godinama unazad, a prema novim istraživanjima izbegavanje hrane između 19 h i 6 ujutru može dovesti do gubitka skoro pola kilograma, za dve nedelje. Naučnici objašnjavaju da jetra sagoreva masnoću tokom noći, ali samo ako je iscrpela svoje zalihe šećera. Zapamtite da ako edete uveče pre spavanja, vaša jetra može biti tokom cele noći zauzeta sagorevanjem šećera koji ste uneli, zbog čega će vaše masne naslage ostati netaknute. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/ellesrbija/

‹ Prethodna 2 / 2 

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin